Emopuolue perussuomalaiset on valmis katkaisemaan kaikki yhteydet nuorisojärjestöönsä, jos PS-Nuorten jäsenet estävät tänään sääntömuutoksen, jonka tarkoituksena on kitkeä ihonväriä ja sukujuuria korostava etnonationalismi yhdistyksestä.

PS-nuorten hallitus ja edustajisto esittävät Tampereelle kokoontuneelle ylimääräiselle yleiskokoukselle sääntömuutoksen hyväksyntää, mutta yksimielisesti esitystä ei tehty. Sääntömuutoksen hyväksyminen vaatii kaksi kolmasosaa äänistä.

”Totta kai se menee läpi”, sanoi kokouksen saapunut nuorisojärjestön puheenjohtaja Asseri Kinnunen Aamulehdelle.

Sääntömuutosta vastustava Toni Saarinen nostaa Aamulehden haastattelussa esiin sen, ettei nuorisojärjestö voi enää itse päättää jäsenistään, jos sääntömuutos menee läpi.

”Järjestö kaatuu tai siitä tulee kuori entisestä.”

Etnonationalisteihin lukeutuva Matti Haapala arvioi, että PS-nuoret jää historiaan. Hän piti selvänä, että emopuolue katkaisee yhteytensä nuorisojärjestöön, jos sääntömuutos hylätään.

Konkreettisesti se johtaisi koko nuorisojärjestön toiminnan huomattavaan hankaloitumiseen ja jopa lamauttavaan iskuun. PS-Nuorten toiminnan kannalta apu emopuolueelta on ollut elintärkeää valtionavun lisäksi.

Perussuomalaisten puoluesihteerin Simo Grönroosin arvion mukaan PS-Nuoret on saanut puolueelta rahaa vuositasolla ”perinteisesti sadantuhannen päälle”, mikä olisi aika lähellä summaa, jonka valtio on nuorisojärjestölle myöntänyt.

Lue lisää:

PS-Nuorten rahoitus ajautui jo viime vuonna ongelmiin, kun opetus- ja kulttuuriministeriö päätti evätä sen 115 000 euron valtionavun järjestön Twitter-tililtä lähetetyn rasistisen viestin vuoksi.

PS-Nuorten etnonationalistien näkemykset ovat hiertäneet pitkään välejä puoluejohtoon. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei ole pitänyt ”minkäänlaisia rotuoppeja toivottavina”, joskin hän on pitänyt myös valtionavun peruuttamista nuorisojärjestöltä ”kohtuuttomana seurauksena yksittäisestä typerästä tviittauksesta”.

PS-Nuorten toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen nostatti viikonloppuna kohun julistautumalla fasistiksi Virossa pitämässään puheessa. Puoluesihteeri Grönroos on kertonut Uudelle Suomelle, että Jalonen erotetaan perussuomalaisista.

Lue myös: