Perussuomalaiset nuorisojärjestö on hylännyt emopuolueen vaatiman sääntömuutoksen, jonka tarkoituksena oli kitkeä ihonväriä ja sukujuuria korostava etnonationalismi yhdistyksestä. Sääntöuudistuksessa oli mukana myös kohta, jossa nuorisojärjestön jäsenyys olisi sidottu emopuolueen jäsenyyteen.

”PS-Nuoret hylkäsi sääntömuutosesityksen”, etnonationalisteihin lukeutuva Matti Haapala kertoi hetki sitten Twitterissä.

Ylen mukaan PS-Nuoret äänesti sääntömuutoksen kumoon äänin 56–45. Sääntömuutoksen hyväksyminen olisi edellyttänyt kahden kolmasosan enemmistöä.

Haapala on aikaisemmin arvioinut, että emopuolue katkaisee yhteytensä nuorisojärjestöön, jos sääntömuutos hylätään.

Sääntömuutoksen hylkääminen saattaa siten johtaa koko nuorisojärjestön toiminnan huomattavaan hankaloitumiseen ja jopa lamauttavaan iskuun. PS-Nuorten toiminnan kannalta apu emopuolueelta on ollut elintärkeää valtionavun lisäksi.

Perussuomalaisten puoluesihteerin Simo Grönroosin arvion mukaan PS-Nuoret on saanut puolueelta rahaa vuositasolla ”perinteisesti sadantuhannen päälle”, mikä olisi aika lähellä summaa, jonka valtio on nuorisojärjestölle myöntänyt.

Lue myös:

PS-Nuorten rahoitus ajautui jo viime vuonna ongelmiin, kun opetus- ja kulttuuriministeriö päätti evätä sen 115 000 euron valtionavun järjestön Twitter-tililtä lähetetyn rasistisen viestin vuoksi.

PS-Nuorten etnonationalistien näkemykset ovat hiertäneet pitkään välejä puoluejohtoon. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei ole pitänyt ”minkäänlaisia rotuoppeja toivottavina”, joskin hän on pitänyt myös valtionavun peruuttamista nuorisojärjestöltä ”kohtuuttomana seurauksena yksittäisestä typerästä tviittauksesta”.

PS-Nuorten toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen nostatti viikonloppuna kohun julistautumalla fasistiksi Virossa pitämässään puheessa. Puoluesihteeri Grönroos on kertonut Uudelle Suomelle, että Jalonen erotetaan perussuomalaisista.

Sinisten ensimmäinen varapuheenjohtaja ja nuorisojärjestön puheenjohtaja Tiina Ahva ennakoi perussuomalaisten nuorisojärjestölle ”vuoristorataa”.

”Jaahas, nyt on melkoinen vuoristorata luvassa. PS-Nuoret hylkäsi sääntömuutoksen, vieläpä hyvin nopeasti ja selkeästi. Puolueen tahtomaan uudistukseen oltaisiin vaadittu 2/3 äänistä, mutta kokouksesta ei löytynyt edes yksinkertaista enemmistöä. Kertoo kaiken oleellisen”, hän tviittasi.

Pirkanmaan PS-Nuorten varapuheenjohtaja Olavi Saarelainen vastaa korostamalla yhteistyön merkitystä.

”Kansallismielisen kentän ongelma on juurikin se, että jakaudutaan erilaisiin kuppikuntiin. Yksittäinen kuppikunta ei muutosta saa aikaiseksi, sillä siihen tarvitaan kaikkia. Jokaisen toimijan kanssa voi tehdä yhteistyötä johonkin pisteeseen asti ja sitä tulisi hyödyntää.”

Lue myös: