Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent

Politiikan ei tarvitse olla rumaa, vaan se voi olla myös kaunista, uskoo eduskunnan puhemiehenä hallitusneuvotteluiden ajan toimiva sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne.

Hän vetosi valtiopäivien avajaispuheessaan kansanedustajiin, jotta nämä ennemmin rakentaisivat siltoja kuin rikkoisivat niitä. Näin pärjää parhaiten eduskuntatalossa, Rinne uskalsi sanoa ”reilun viiden vuoden kokemuksella”.

”Ystävällinen sana istuntosalissa, valiokunnassa, käytävällä tai kuppilassa toimii aina paremmin kuin sivallus sosiaalisessa mediassa”, puhemies Rinne sanoi.

”Tässä talossa tehdään politiikkaa, se on selvä. Yhtä selvää on, että näkemyseroja on ja niin pitääkin olla. Mutta samalla jokainen voi tehdä valinnan: Keskittyykö niihin asioihin, jotka yhdistävät vaiko niihin asioihin, jotka erottavat? Valitseeko vastakkainasettelun vai rakentavan yhteistyön?”

Rinne uskoo, että yhteisymmärrystä tavoittelemalla on mahdollista myös ”toteuttaa politiikan kunnianpalautus” ja palauttaa kansalaisten luottamusta politiikkaan.

Rinteen mukaan uusi valittu eduskunta on hyvä yhdistelmä pitkäaikaista parlamentaarista kokemusta sekä uusia kansanedustajia.

”Sukupuolijakauma on tasaisempi kuin koskaan Suomen historian aikana – 94 naiskansanedustajaa on enemmän kuin koskaan aiemmin. Olen vakuuttunut, että sukupuolten välinen tasa-arvo näkyy, kun tehtäviä ja vastuuta jaetaan”, puhemies totesi.

LUE MYÖS: Sauli Niinistöltä piikkiä hallitukselle – 2 asiaa ”särähtänyt” presidentin korvaan

Rinne kantoi puheessa huolta ehdokkaiden häirinnästä ja väkivallalla uhkailusta, jota nähtiin vaalikamppailun aikana.

”Tämä on demokratian kannalta vaarallista”, hän sanoi.

”Me emme saa antaa pelon sulkea suita emmekä estää ehdokkaaksi asettumista tai ehdokkaana toimimista. Meillä on vastuu ylläpitää turvallista, toista ihmistä kunnioittavaa ja keskustelun sallivaa ilmapiiriä suomalaisessa yhteiskunnassa. Kulunut vaalikampanja kertoo siitä, että emme ole parhaimmalla mahdollisella tavalla tässä onnistuneet. Hyvää tässä tilanteessa on, että sen voi korjata ja uskon, että sitä halua tästä joukosta löytyy.”

Suomen tulevaisuuden kannalta tärkeänä seikkana Rinne korosti osaamisen ylläpitämistä. Ulkopolitiikan suhteen hän ojensi kätensä tasavallan presidentille, joka puheessaan ilmoitti haluavansa jatkaa eduskunnan kanssa keskusteluja turvallisuudesta, ”jos vanhaa tapaa haluatte jatkaa”.

”Te olette rakentanut keskustelua sekä yhteistyötä ja -ymmärrystä. Jatkamme yhdessä tätä työtä. Ja työtä meillä riittää. Otamme vastuun EU:n puheenjohtajuudesta heinäkuussa. Meitä odottavat isot kysymykset koskien Ison-Britannian eroprosessia, muuttoliikettä ja ilmastopolitiikkaa”, Rinne sanoi osoittaen sanan presidentille.