Eduskunnan puhemies Paula Risikko kertoi tänään eduskunnassa, että puhemiesneuvosto esittää tiedustelulakien lähettämistä takaisin hallinto- ja puolustusvaliokuntiin. Perustuslakivaliokunnan tulee antaa näille uusi lausunto tiedustelulaeista.

Asia tulee eduskunnan lähetekeskusteluun huomenna perjantaina, Risikko sanoi. Lähetekeskustelussa eduskunta päättää asian lähettämisestä valiokuntiin.

Risikon mukaan perjantaina eduskunta keskustelee ainoastaan siitä, lähetetäänkö tiedustelulakipaketti valiokuntiin vai ei.

”Kyllä pitäisin erikoisena, jos joku sanoisi, että ei lähetetä perustuslakivaliokuntaan”, Risikko sanoi.

Puhemiehistö veti yllättäen keskiviikkona tiedustelulait pois eduskunnan täysistunnosta. Kyse on siitä, ovatko puolustus- ja hallintovaliokunnan aiemmin tekemät mietinnöt linjassa perustuslakivaliokunnan niille antaman lausunnon kanssa. LUE LISÄÄ:

Selitys eduskunnan yllätyskäänteelle: Tiedustelulaeista oli nousemassa myrsky – ”Tilanne haluttiin rauhoittaa”

Risikko tiedustelulaista: ”Virkamiehet käyvät läpi, onko epäilyssä perää”

Risikko uskoo, että asia saadaan käsiteltyä sukkelasti. Hän kiisti näkemyksen, että lainvalmistelu olisi saanut kolauksen tiedustelulakien tapauksessa.

”Kun on kyse tulkinnanvaraisia kysymyksistä, niin niissä on toimivalta ainoastaan perustuslakivaliokunnalla päättää, mikä tulkinta otetaan”, Risikko sanoo.

LUE MYÖS:

Puhemies Paula Risikko närkästyi professoreiden käytöksestä – ”Minulle voi ihan kirjoittaa, voi tulla myös käymään”

Professori kuittaa heti puhemies Risikolle: ”Konstia on kokeiltu”