Eduskunnan virkamiehet käyvät parhaillaan läpi tiedustelulakeja koskevan hallintovaliokunnan mietinnön väitettyjä perustuslaillisia ongelmia. Tiedustelulait vedettiin tänään yllättäen pois eduskunnan istunnosta.

Puhemies Paula Risikko selvensi tilannetta medialle eduskunnan puhemiesneuvoston kokouksen jälkeen. Hänen mukaansa mietintö poistettiin täysistunnosta nimenomaan hallintovaliokunnan toiveesta, kun mietintöön oli kohdistettu ulkopuolisia epäilyksiä. Arvostetut perustuslakiasiantuntijat katsovat, että mietintöön ei ole tehty korjauksia, joita perustuslakivaliokunta oli edellyttänyt.

”Puhemiesneuvosto keskusteli tästä eilen ja on tänään jatkanut”, Risikko kertoi.

”On herätetty epäily, että hallintovaliokunnan mietintö ei olisi ottanut huomioon kaikkia perustuslakivaliokunnan lausunnossa olevia asioita.”

LUE MYÖS: Yllätysratkaisu eduskunnassa: Tiedustelulait vedettiin pois päivän listalta – ”Onneksi on perustuslaki”

Risikon mukaan puhemiesneuvosto pohti jo tiistaina, miten asiassa toimitaan, ja virkamiehet alkoivat selvittää tilannetta.

”Virkamiehet käyvät nyt läpi, onko epäilyssä todenperäisyyttä: onko hallintovaliokunnalta jäänyt jotain huomiotta. Huomenna saamme virkamiesraportin. Sen perusteella puhemiesneuvosto tulee linjaamaan jatkosta”, Risikko kertoi.

Asiantuntijoiden epäily tuli eduskunnan tietoon sosiaalisen median kautta, sekä Risikko että hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola kertovat.

Puhemies Risikon mukaan perustuslakivaliokunta kykenee antamaan nopeasti lausunnon hallintovaliokunnan mietinnöstä, jos se katsotaan tarpeelliseksi.

Pois vedetty mietintö on hallintovaliokunnan mietintö siviilitiedustelua koskevasta hallituksen esityksestä. Samalla pois vedettiin puolustusvaliokunnan mietintö sotilastiedustelua koskevasta hallituksen esityksestä, koska tiedustelulakien kokonaisuus halutaan käsitellä yhdessä.

LUE LISÄÄ: Selitys eduskunnan yllätyskäänteelle: Tiedustelulaeista oli nousemassa myrsky – ”Tilanne haluttiin rauhoittaa”