Puhetaidon opettaja Antti Mustakallio arvioi blogissaan tasavallan presidentti Sauli Niinistön kiivasta keskustelua herättänyttä valtiopäivien avajaisten puhetta. Mustakallio löytää yhtäläisyyksiä Niinistön viimeaikaisten puheiden väliltä.

– Retorisesti presidentin puheen alku oli saman tyylinen kuin hänen aloituksensa viimeiseen kahteen uudenvuodenpuheeseen. Kaikissa näissä on eräänlainen alkusäikäytys, Mustakallio kirjoittaa.

Mustakallion mielestä alkusäikäytys toimii, koska kuulija sen myötä heristää heti korviaan.

– Muitakin yhtäläisyyksiä uudenvuodenpuheiden kanssa on. Etenkin kaksi viimeisintä uudenvuodenpuhetta ovat olleet poikkeuksellisen kantaaottavia ja linjaa vetäviä. Ne ovat synnyttäneet keskustelua. Nämä ovat klassisia onnistuneen puheen tunnusmerkkejä, Mustakallio kirjoittaa.

– Uusimmassa puheessa kantaaottavuus on vedetty aivan tappiin. [Tasavallan presidentti] TP astuu suoraan kuuman maahanmuuttokysymyksen myrskyn keskukseen eikä epäröi tuoda esille, minkälaisena hän näkee kokonaistilanteen ja kuinka tulisi toimia. Tämä on rohkeaa, sillä hän varmasti tiesi saavansa tiukkaakin kritiikkiä, Mustakallio arvioi.

Hänen mielestään Niinistön puheen ehdottomasti suurin heikkous on ”ilmaisun epäselvyys ratkaisevan tärkeissä kohdissa”. Nämä olivat Niinistön lausunnot eurooppalaisista arvoista sekä kansainvälisistä sopimuksista, Mustakallio toteaa.

Myös Eduskuntatutkimuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoi eilen Uudelle Suomelle, että Niinistö olisi voinut tarkentaa, mitä kansainvälisiä sopimuksia hän tarkoitti. Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar puolestaan ihmetteli tuoreeltaan Uuden Suomen haastattelussa Niinistön arvolausuntoa.

– Puhe oli aika hämmentävä. Esimerkiksi se kohta, että maahanmuutto jotenkin romahduttaisi meidän arvojärjestelmää. Pidin sitä hyvin outona. Mistä tällainen väite on peräisin? Yanar kysyi.

Mustakallion mielestä Niinistön olisi ehdottomasti pitänyt tarkentaa, mitä näillä arvoilla tarkoittaa.

”Niinistölle sattui työtapaturma”

– Puheessa oli muutama retorisesti huomiota herättävä, mutta aika uskalias kohta. TP:n esimerkki maahantulijasta, joka sanoo rajalla ”asylum”, oli kyllä asiaa konkretisoiva, mutta monen kuulijan mielet yhdistivät tämän aivan toisenlaisiin keskusteluihin. Hommafoorumilla ja muissa nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa arvostelevissa kirjoituksissa lähes samanlainen ”asylum”-esimerkki on yleisessä käytössä. Varmasti ei ollut tarkoitus, että TP kuulostaa aggressiiviselta maahanmuuttokriitikolta. Näin kuitenkin monien korvissa saattoi päästä käymään. Kyseessä lienee työtapaturma, Mustakallio kirjoittaa.

Mustakallion mielestä Niinistön puheesta myös puuttui uskon ja luottamuksen valaminen kuulijoihin.