Suomessa vieraillut Pulizer-palkittu tietokirjailija, London School of Economicsin professori Anne Appelbaum on sitä mieltä, että Venäjä pyrkii muuttamaan maailmaa ideologisesti, koska se ei pysty siihen sotilaallisesti.

Appelbaum puhuu Venäjästä suoraan.

”Venäjä pyrkii muuttamaan maailmaa ideologisella tasolla. Se on vihainen ja kostonhimoinen voima, joka ei pidä siitä miten maailmaa rakennetaan tällä hetkellä ja haluaa muuttaa tämän.”

Appelbaumin mukaan Venäjä vaikuttaa tarpeeksi viisaalta ymmärtääkseen, ettei se voi muuttaa maailmaa sotilaallisesti.

”Se pyrkii muuttamaan sitä ideologisella tasolla. Sen puuttuminen Euroopan politiikkaan on fakta. Joskus se tapahtuu internetissä; joskus hakkeroimalla ja vuotamalla informaatiota ja joskus pelottelemalla erilaisia toimijoita, kuten Suomessa Jessikka Aron tapauksessa.”

Venäjä näkee Euroopan unionin uhkana. Jos se saa neuvotella Suomen tai Saksan kanssa kahdestaan, se on vahvempi. Jos se joutuu neuvottelemaan unionin kanssa, se on heikompi.

Pitäisikö Suomen pelätä Venäjää?

”Te tiedätte sen itse paremmin, en minä sitä tule teille sanomaan. Ottakaa sen ideologinen uhka kuitenkin vakavasti.”

Applebaum on puhunut putinismista, jolla hän tarkoittaa autoritääristä ideologiaa, joka väittää pienen rikkaan piirin ansaitsevan vallan, koska siten he voivat tehdä maasta jälleen suuren.

Applebaum näkee, että liberalismi ja puheet demokratiasta vetoaa edelleen laajoihin ihmisjoukkoihin, eikä se sovi putinismiin.

”Ukrainassa ihmiset kuolivat liberalismin puolesta vuonna 2014. He heiluttivat EU:n lippuja, menivät luotien tielle; he halusivat liberalismia ja demokratiaa.”

Tämä pelottaa Putinia. Venäjällä kansa on ennenkin noussut kapinaan, kuten esimerkiksi vuonna 1917, jolloin tsaari Nikolai II syöstiin vallasta.

Yksinvaltius vetoaa joihinkin ihmisiin, koska se nähdään tehokkaampana kuin demokratia, jossa päätösten teko on paljon hitaampaa.

”Mutta se ei vetoa ihmisten moraaliin”, Applebaum sanoo.

”Ei liberalismin aika ole vielä ohi.”

Lue myös: Palkittu professori: ”En muista pelottavampaa hetkeä aikuisikäni ajalta - olemme hyvin lähellä suurvaltakonfliktia”