Lahden MM-kisojen kiertotalouteen liittynyt vesipullokokeilu ei mennyt putkeen, myöntää Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra.

Tekniikka&Talous kertoo, että Sitra on mukana MM-kisojen kiertotaloushankkeessa. Tavoitteena on etsiä tapoja järjestää urheilukisoja, jotka huomioivat maapallon kantokyvyn rajat. Lahdessa toteutetaan useita kiertotalouskokeiluita – kisa-alueella soivat biokomposiittitorvet, vessat ovat erityisen vähän vettä kuluttavia ja käytössä on aurinkoenergiaa.

Lisäksi Sitra ja kisaorganisaatio ovat etsineet keinoja korvata muovipohjaisia materiaaleja uusiutuvilla. Esimerkiksi muovisille vesipulloille löytyi korvaaja kartonkipakkauksesta. Tämä kokeilu ei toiminut toivotusti.

Sitran tiedotteen mukaan ”vesiprojektissa jäi tekemättä aikataulusyistä viimeinen varmistus, onko pakkaukselle ’pullotuskonetta’ Suomessa, jotta se voitaisiin täyttää kotimaisella vedellä”.

– Näin pakkaukseen päätyi ulkomaista vettä, Sitra harmittelee.

Takaiskusta aiotaan ottaa opiksi.

– Tapaus osoittaa, kuinka toimijoiden täytyy pelata yhteen joka vaiheessa, jotta kiertotalous ja ympäristöhyödyt toteutuvat, kiertotalouden johtava asiantuntija Nani Pajunen Sitrasta sanoo tiedotteessa.

Sitra korostaa, että kartonkinen vesitetra on kuitenkin vain yksi monista Lahdessa toteutettavista vastuullisuuskokeiluista.

Lähde: Tekniikka&Talous