Kansanedustaja Jyrki Kasvi (vihr) pitää lyhytnäköisenä valtiovarainministeriön johtavien virkamiesten vaatimusta leikkauspolitiikan jatkamisesta.

”Punaviherhipit ovat soluttaneet valtiovarainministeriön. Siinä ensimmäinen ajatukseni kun luin uutiset ministeriön viranhaltijoiden evästyksistä vaalikeskusteluihin ja hallitusohjelmaneuvotteluihin”, Kasvi keljuilee Puheenvuoron blogissaan.

Niin sanotussa virkamiespuheenvuorossa esitetään, että seuraavalla vaalikaudella tarvitaan kahden miljardin euron sopeutustoimet – siis 500 miljoonan euron menosäästöt vuosittain. Sopeutuksen painotuksen tulee olla menoleikkauksissa ja menojen kasvun hillitsemisessä, virkamiehet vetoavat poliitikkoihin. Lue lisää: VM: Painopiste leikkauksiin – Seuraavan hallituksen sopeutettava 500 miljoonalla vuodessa

”Jo se on erikoista, että viranhaltijat raamittavat vaalien alla, mistä poliitikkojen on sopivaa puhua. Ettei vaan kukaan esittäisi vaalikeskusteluissa mitään uutta ja yllättävää. Perinteisestihän viranhaltijat valmistelevat ja panevat toimeen poliitikkojen päätökset. Ei toisin päin”, Kasvi kirjoittaa.

Kasvi toteaa valtiovarainministeriön pääviestin olevan, että ”Suomen on leikattava, supistettava ja karsittava, tai hukka perii”.

”Miten tämä liittyy punaviherhippeihin? Siten, että lääkkeeksi Suomen valtiontalouden haasteisiin tarjotaan austerity-hengessä [talouskuripolitiikka] pelkkiä leikkauksia, ei investointeja tuottavuuteen ja talouskasvuun”, Kasvi kärjistää.

”Valtiovarainministeriö on siis omaksunut myyttisiin punavihreisiin usein liitetyn talouskasvukriittisen degrowth-liikkeen aatteet. Leikkaukset ilman investointeja eivät johda rakennemuutokseen ja kasvuun vaan näivettymiseen”, kansanedustaja uskoo.

Kasvi korostaa, että valtio ei ole yritys.

”Valtiontalouden reunaehdot on tietysti syytä pitää mielessä myös vaalikentillä, mutta näiden valtiovarainministeriön evästysten mukaan valtion tulisi toimia kuin yrityksen, joka vastaa kilpailuun vain karsimalla toimintojaan, ilman investointeja tulevaisuuteen.”

VM:stä on kuitenkin todettu, että leikkauksista päätettäessä ”tulisi välttää [leikkaamista] esimerkiksi koulutuksesta, t&k-rahoista ja innovaatiotuista eli menoista, jotka ovat osatekijänä tuottavuutta lisäävässä ketjussa”.

Virkamiespuheenvuoro on herättänyt vilkkaan keskustelun. Aiemmin tänään työnantajapuoli hermostui puheenvuoron väläytykseen maltillisista veronkiristyksistä. LUE LISÄÄ: ”42%, maailman korkeimpia veroasteita jo nyt” – VM:n uusi verolinja säikäytti työnantajat