Onnettomuus tapahtui Smolenskissa Länsi-Venäjällä.Kuva: Google Maps

Puolan presidentti Lech Kazcynski on kuollut lento-onnettomuudessa Smolenskissa, vahvistavat Venäjän viranomaiset. Turma vaati 96 ihmisen hengen, eikä eloonjääneitä ollut.

Kone syöksyi maahan lauantaina kello 11:n aikaan sen ollessa lähestymässä Smolenskin kaupunkia, kertoo lentokentällä ollut puolalaisviranomainen uutistoimisto Reutersille. Maahansyöksyn jälkeen kone syttyi palamaan ja hajosi useaan osaan.

Venäläistietojen mukaan kaikki koneessa olleet 96 ihmistä saivat surmansa.

Kaczynskin ja hänen vaimonsa Marian lisäksi venäläisessä Tupolev-koneessa oli lukuisia Puolan johtohenkilöitä perheineen. He olivat matkalla Katyniin toisessa maailmansodan aikaan teloitettujen puolalaisupseereiden muistotilaisuuteen.

Puolan pääministeri Donald Tusk kutsui pian onnettomuuden jälkeen koolle kriisikokouksen. Hallituksen edustaja ilmoitti puolenpäivän jälkeen, että Puolassa pidetään ennenaikaiset presidentinvaalit.

Onnettomuuden syystä ei toistaiseksi ole varmaa tietoa, mutta Venäjän uutistoimistojen mukaan syyksi epäillään lentäjän erehdystä. Ria Novostin mukaan lentäjä oli tiettävästi tehnyt virheen lähestymislennon aikana.

Smolenskissa oli onnettomuushetkellä sumuista.

Lech Kaczynski nousi Puolan presidentiksi vuonna 2005. Kansallinen julkkis hänestä oli kuitenkin tullut jo vuosikymmeniä aiemmin tv:n lapsitähtenä.