Suomi ja Hollanti ovat käyttäneet yhdessä veto-oikeuttaan Schengen-alueen laajentamisen estämiseksi. Maiden yhteinen kanta estää Romanian ja Bulgarian liittymisen viisumivapaaseen alueeseen.

EU:n puheenjohtajamaa Puola on yrittänyt ajaa Romanian ja Bulgarian liittymistä läpi läntisessä ja pohjoisessa Euroopassa. Suomen ja Hollannin kanta on Puolalle merkittävä arvovaltatappio.

Romanian ja Bulgarian liittymisen esteenä oli virallisesti korruptio. Hollannin maahanmuuttoministeri ilmoitti tällä viikolla, ettei Hollanti voi suvaita päätöstä laajentaa viisumivapautta. Suomessa sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on ilmoittanut Schengen-kannan syyksi puutteet maiden oikeusjärjestelmässä.

Oppositiopoliitikkojen mukaan Schengen-sulun syynä ovat Romaniasta ja Bulgariasta läntiseen ja pohjoiseen Eurooppaan liikkuneet romanit. Romaneiden syrjintä ja kansanryhmään kohdistuva suoranainen rasismi ovat hyvin yleistä Romaniassa ja Bulgariassa.

Itäisen kaksikon Schengen-jäsenyyttä ovat vastustaneet Suomen ja Hollannin lisäksi myös Ranska. Ranska ei kuitenkaan osallistunut Schengen-alueen kaatamiseen.

EU-asioita läheltä seuraavan Euractiv-verkkolehden mukaan Puola olisi yrittänyt viime hetkiin asti luoda jonkinlaista sopimusta Schengen-alueen laajentamisesta. Puolan viimeinen ehdotus olisi Euractivin mukaan ollut se, että Romanian ja Bulgarian maarajat olisivat pysyneet kiinni. Mailla olisi ollut viisumivapaus vain ilma- ja vesiteitse kulkevan liikenteen osalta.

Tämä temppu kuitenkin hylättiin tänään.

Romania ja Bulgaria ovat hurjistuneet tilanteesta. Jo aiemmin Romania esti hollantilaisen kukkalähetyksen pääsyn satamaan. Maan ulkoministeri totesi lehtihaastattelussa äärioikeiston kaapanneen Hollannin ulkopolitiikan.

Vanhojen EU-maiden edustajat ovat jyrkästi kiistäneet väitteet Schengen-sulun johtuvan romaniasiasta.