Seitsemän poliittista nuorisojärjestöä tuomitsee fasismin yhteisessä kannanotossa, joka on julkaistu Perussuomalaisten Nuorten toisen varapuheenjohtajan tapauksen jälkeen.

Toni Jalonen tunnustautui viikonloppuna fasistiksi, mikä on aiheuttanut keskustelua. Puheista levisi sosiaalisessa mediassa lyhyt video, jossa Jalonen kertoo olevansa ”etnonationalisti, traditionalisti ja fasisti”.

PS-Nuoret valmistautuu hyväksymään sääntömuutoksen, jolla se kitkisi jäsenistönsä julki tuomat rotuopit, mutta se ei olekaan läpihuutojuttu. Tämä kävi ilmi Uuden Suomen tehtyä soittokierroksen perussuomalaisille nuorille.

LUE LISÄÄ:

Perussuomalaisten puoluesihteeri arvioi tapausta Uudelle Suomelle ja totesi, että fasismipuheet tietävät Jaloselle potkuja puolueesta.

LUE LISÄÄ:

Poliittiset nuorisojärjestöt ovat julkaisseet tapausta koskevan kannanoton, jossa Kokoomusnuoret, Demarinuoret, Keskustanuoret, Vihreät nuoret, Vasemmistonuoret, KD Nuoret ja RKP-nuoret tuomitsevat ”perussuomalaisten riveissä esiintyvän fasismin”.

Järjestöt huomauttavat, että PS-Nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen ei ole tuominnut Jalosen puheita tai irtisanoutunut niistä. Kinnunen totesi STT:lle, ettei hän lähde tuomitsemaan Jalosen lausuntoa, mutta ei pidä sitä järkevänä.

LUE SEURAAVAKSI:

Poliittiset nuorisojärjestöt korostavat kannanotossaan, että niiden toiminta pohjaa liberaalin demokratian ja ihmisoikeuksien puolustamiseen. Järjestöt vaativat, että PS-Nuoret kitkevät riveistään fasistiset ja etnonationalistiset voimat. Ennen sitä yhteistyölle ei ole edellytyksiä.

“Emme voi missään tapauksessa tehdä yhteistyötä fasistisiksi julistautuvien henkilöiden tai järjestöjen kanssa”, sanovat järjestöjen puheenjohtajat.

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Matias Pajula korostaa, että ”demokratiaa ja ihmisten perusoikeuksia polkevalla fasismilla ei ole sijaa meidän Suomessamme”.

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärven mukaan ”demokratia on aina hauras ja tänäkin päivänä tarvitaan työtä kaikenlaisia sortoaatteita vastaan”. Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen huomauttaa, että historiasta löytyy ”vakavia esimerkkejä siitä, mihin fasistiset voimat ovat johtaneet”.

Vihreiden nuorten puheenjohtajat Brigita Krasniqi ja Amanda Pasanen linjaavat, että ”fasismin ja rasismin nousulle tulee pistää loppu”. Vasemmistonuorten puheenjohtaja Liban Sheikh nostaa esiin Saksan Hanaun tapahtumat viime viikolta ja puhuu ”poliittisen terrorin ilmapiiristä”. Hänen mukaansa fasismi kytkeytyy tiiviisti rasismiin.

KD Nuorten puheenjohtaja Annika Lyytikäinen toteaa, että ”fasismi on totalitarismia, sananvapauden kaventumista ja viattomia uhreja”. RKP-nuorten puheenjohtaja Frida Sigfrids painottaa, että ”fasismi ja etnonationalismi eivät kuulu suomalaiseen yhteiskuntaan”.

Seitsemän eduskuntapuolueen nuorisojärjestöjen linjalle asettuu myös sinisten ensimmäinen varapuheenjohtaja ja nuorisojärjestön puheenjohtaja Tiina Ahva, joka toteaa Puheenvuoron blogissaan olevan täysin välttämätöntä, että "isänmaallisesti ajattelevat tekevät jyrkän pesäeron kaikenlaiseen etnonationalistiseen ja fasistiseen pelleilyyn”.

”En voi sietää etnonationalismia, ja mielestäni fasismi on yksi historian kuvottavimmista aatteista”, isänmaalliseksi tunnustautuva Ahva kirjoittaa blogissaan.

LUE SEURAAVAKSI: