Oppositiopuolue rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson nosti eduskunnan välikysymyskeskustelussa esiin havainnon Valviran resursseista valtakunnallisessa vanhustenhuollon valvonnassa.

Uusi Suomi kertoi keskiviikkona, että koko Suomessa on vanhustenhuollon valtakunnalliseen valvontaan osoitettu yksi henkilötyövuosi ja tehtäväkenttää hoitaa Valvirassa ylitarkastaja Elina Uusitalo. LUE LISÄÄ: Totuus vanhustenhuollon valvonnasta selvisi: ”Minä olen ainoa, joka tekee tätä koko Suomen osalta”

Henriksson sanoi rkp:n ryhmäpuheenvuorossa eduskunnassa keskiviikkona näin:

”Suomessa työskentelee tällä hetkellä reilu 20 ihmistä vanhustenhuollon laadun valvonnan kanssa. Suurin osa näistä työskentelee alueellisissa aluehallintovirastoissa. Nostin tämän asian esille viime viikolla kyselytunnilla. Tämän jälkeen selvisi, että Valvirassa, jossa hoidetaan valtakunnallista valvontaa, on vain yksi henkilö, joka työskentelee vanhustenhuollon valvonnan parissa. Toistan, vain yksi ihminen. Tämä on täysin kestämätöntä. Tämä asia täytyy korjata. Siksi kysyn, onko hallitus välittömästi valmis antamaan lisätalousarvion, jolla lisätään valvonnan resursseja?”

Henriksson nosti esiin vanhustenhuollon valvonnan tilan viime viikolla eduskunnan kyselytunnilla, kun hän tivasi perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolta (kesk), miksi Suomessa on osoitettu vanhusten palveluiden valvontaan noin 25 henkilöä, kun eläintenhoidon valvojia on noin 60.

Henriksson meni kuta kuinkin sanattomaksi kuullessaan Uudelta Suomelta tiedon Valviran resursseista.

LUE LISÄÄ: ”Sehän on käsittämätöntä” – Tieto vanhustenhoidon valvonnasta veti puoluejohtajan sanattomaksi, Saarikko puuttuisi heti

Ministeri Saarikko viestitti Uudelle Suomelle olevansa valmis esittämään vanhustenhuollon valvonnan resurssien lisäämistä.

Henriksson sanoi eduskunnassa myös, ettei resurssikysymystä ratkaista sote-uudistuksella.

”Haluan myös tässä yhteydessä selvästi sanoa, että sote- ja maakuntamallilla ei resurssikysymystä ratkaista. Päinvastoin. Hallituksen sote-uudistuksen lähtökohtana on omavalvonnan lisääminen. Siinä huijaa jo itseään, jos uskoo ongelmien ratkeavan omavalvonnan lisäämisellä”, Henriksson moitti.

Lue lisää aiheesta:

”Lainsäädäntöön kirjataan tuntuva sanktio” – Annika Saarikon lista julki vanhustenhoidosta

Aki Lindén: 99%:lla suomalaisista väärä käsitys hoitajien desimaaleista – Laskelmat: Tätä 0,5:n mitoitus tarkoittaa

Li Andersson: ”Pulaa moraalista ja rahasta” – 0,7:n hoitajamitoituksen pitää olla minimi, joka joustaa ylöspäin

Yle: Valvira selvittää nyt 13–15 kuolemantapausta hoivakodeissa ympäri Suomen