Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) vastaa selväsanaisesti toiveisiin, että HX-hanketta eli hävittäjäkauppoja lykättäisiin koronakriisin vuoksi.

Asiaa on esittänyt hallituskumppani vasemmistoliitto. Asiasta keskusteltiin torstaina eduskunnan kyselytunnilla ja Ylen A-Talkissa.

”Kun todella jossakin on ehdotettu, että olisi jonkinlainen säästökeino lykätä tätä hankintaa nyt vaikkapa viisi vuotta eteenpäin, niin sanoisinpa, että pikemminkin päinvastoin. Hornetit todella tulevat käyttöikänsä päähän. Tekniikka vanhenee, metalli väsyy, suorituskyky laskee. Jos näitten vanhojen Hornetien käyttöikää haluttaisiin vielä vuosia pidentää, niin niihin pitäisi laittaa lisää rahaa — ei vähemmän vaan lisää rahaa — ja senkin jälkeen meillä tämä investointi olisi edessä. On järkevämpää toteuttaa se aivan suunnitellun aikataulun mukaisesti”, Kaikkonen sanoi eduskunnassa.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoi A-Talkissa, että vasemmistoliiton mielestä hävittäjiä voisi hankkia 20, jopa 30 vähemmän kuin nykyisin. Kaikkonen tyrmäsi ajatuksen.

LUE LISÄÄ ANALYYSISTA: