Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) arvostelee kovasanaisesti siviilipalvelukseen siirtyneitä, jo sotilaskoulutuksen saaneita reserviläisiä.

Niinistön mukaan ”reservikarkurit” nakertavat Suomen puolustusjärjestelmän uskottavuutta. Puolustusministeri linjasi maanpuolustuskurssin avajaispuheessaan, että yleinen asevelvollisuus on ainoa todellinen tapa järjestää Suomen kokoisen, laajan mutta verraten vähäväkisen maan puolustus.

Reservistä siviilipalvelukseen siirtyneiden määrä on lisääntynyt. Tämä on huolestuttanut Reserviläisliittoa, joka herätti närää puhumalla uudelleenkouluttautujista nykypäivän rintamakarkureina.

Myös puolustusministeri Niinistö pitää ilmiötä ikävänä.

– Siviilipalvelus on tarkoitettu asepalveluksen lailliseksi vaihtoehdoksi niille asevelvollisille, jotka vakaumuksensa takia eivät ole valmiita suorittamaan asepalvelusta. Minun on kuitenkin vaikea nähdä, että sadat reserviläiset olisivat varusmiespalveluksen suorittamisen jälkeen kokeneet sellaisen eettisen herätyksen, että aseellinen palvelus yhtäkkiä olisi vastoin heidän vakaumustaan. Vaikuttaakin siltä, ettei kaikilla reservistä siviilipalvelukseen siirtyneillä ole puhtaita jauhoja pussissaan. Nämä henkilöt eivät ansaitse arvostustamme, Niinistö sanoo.

Hänen mukaansa kyse ei ainakaan vielä ole suuren mittakaavan ongelmasta, mutta tärkeästä periaatteellisesta kysymyksestä.

– Ei reservistä noin vaan pidä voida lähteä eikä Suomea jättää puolustamatta vain siksi, että asepalvelus ei enää huvita. Reservikarkurit nakertavat järjestelmämme uskottavuutta, ministeri katsoo.

Kuitenkin Niinistö kiittelee sitä, että nykynuoret kuten aiemmatkin sukupolvet ovat yleisesti maanpuolustustahtoisia ja sitoutuneita asevelvollisuuteen.

– Suuri enemmistö asevelvollisista miehistä ja myös koko joukko vapaaehtoisia naisia haluavat suorittaa asepalveluksen. Monille kyse ei ole vain velvollisuudesta. Asepalveluksen suorittaminen on kunnia-asia. Näitä vilpittömiä nuoria miehiä ja naisia on meidän syytä arvostaa, Niinistö iloitsee.

Lue myös: Reserviläisliitto ryöpyttää siviiliin siirtyneitä nyky-Suomen ”rintamakarkureita”