Suomi tarvitsisi ennemmin 100 uutta hävittäjää kuin 47, katsoo puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) Verkkouutisten haastattelussa.

Aiemmin maanantaina taloustieteen professori Roope Uusitalo kyseenalaisti Twitterissä, miksi Suomi on HX-hankkeessa hankkimassa juuri 64 uutta hävittäjää. Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja pohti, että jos koneita ostettaisiin vain 47, rahaa säästyisi ”muutama miljardi” muihinkin tarpeisiin. HX-hankkeen arvoksi on arvioitu 7-10 miljardia euroa.

”Professori (Roope) Uusitalo tekee itsestään pellen, kun ottaa kantaa asioihin, joita hän ei ymmärrä. En minäkään ota kantaa taloustieteen teoreemiin, kun ei ole kompetenssia”, puolustusministeri Niinistö sanoo VU:lle.

Uusitalo arvosteli sitä, että hävittäjien esitetty lukumäärä ”kaipaisi julkisiakin perusteluja” ja että 64 tuntuu hänestä arbitraariselta, mielivaltaisesti valitulta. Omaa ehdotustaan, lukua 47, professori perusteli sillä, että se on ”melkein kolmella jaollinen”.

Ilmailutoimittaja Pentti Perttula toteaa aiemmin syksyllä julkaistussa kirjassaan Suomelle paras hävittäjä – Hornetin seuraajaehdokkaat (Docendo), että vaatimus 64 koneesta viittaa siihen, että joka hetki käytössä on 50 hävittäjää. Rauhan aikana hävittäjälaivueesta käytettävissä on joka heti noin 75–80 prosenttia huoltojen vuoksi.

Puolustusministeri Niinistö kertoo, että lukumäärää on avattu valtiojohdolle ja eduskunnan puolustusvaliokunnalle. Lisäksi hän viittaa eduskunnan puolustusselontekoon, jonka mukaan poistuva Hornet-kalusto korvataan täysimääräisesti. Niinistön mukaan linjaus viittaa nimenomaisesti lukumäärään.

”Yleisellä tasolla voin sanoa, että meidän lähtökohtamme sotilaallisesti liittoutumattomana maana on se, että meidän täytyy puolustaa koko maata, ja ilmaan on saatava kaikissa tilanteissa riittävästi koneita”, Niinistö toteaa.

LUE MYÖS:

Suomen hävittäjähankinta: ”Entä jos ostettaisiin vain 47? Tämä ei ollut vitsi”

Ilmavoimat haluaa 64 hävittäjää – Li Andersson kyseenalaistaa HBL:ssä: HX-hankintaa ei pidä mitoittaa hyökkäyssotaan

Näkökulma: Li Andersson päästi suustaan höttöä Suomen hävittäjistä

Suomen hävittäjäkaupan ratkaiseva tekijä? – Yksi kone etulyöntiasemassa uutuuskirjassa