Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) arvostelee kovin sanoin Ottawan sopimusta, joka kieltää maamiinat.

–Suomen liittyminen Ottawan sopimukseen 2011 oli rauhanajan ”hölmön tölväys”. Liittymällä sopimukseen Suomen sotilaalliseen puolustukseen tehtiin aukko, joka ei auta ketään muuta kuin kimppuumme hyökkäävää vihollista, hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan .

Niinistö huomauttaa, että maailman maista suurin osa on liittynyt sopimukseen, mutta sen ulkopuolella ovat esimerkiksi Venäjä, Yhdysvallat, Intia ja Israel.

Hän muistuttaa, että Ottawan sopimuksen mukaisesti Suomessa on rikoslailla tehty rangaistavaksi henkilömiinojen kehittäminen, valmistaminen, varastointi, kuljetus ja käyttö. Sopimus kieltää mm. tähystämättöminä käytettävät miinat sekä henkilömiinojen käyttämisen muutoin kuin suoran näkökontaktin tapahtuvan laukaisun perusteella. Sopimus kieltää miinojen laukaisun esimerkiksi lennokkitähysteisesti.

–Korvaavat asejärjestelmät ovat tärkeitä, ja kehitystyö jatkuu, mutta ne eivät kokonaan poista sotilaalliseen puolustukseen syntynyttä aukkoa. Ne toimivat laastarina, mutta kattavaa miinakauhua ne eivät palauta. Jalkaväkimiinat ovat edullisia ja kotimaisia puolustusaseita, jotka ovat maastossamme hyvin tehokkaita, ministeri sanoo.

Niinistö on ajanut Ottawan sopimuksesta irtautumista jo nykyisen hallituksen ohjelmaan, mutta ei ole saanut ajatukselle laajaa vastakaikua.

–Ensi keväänä Suomessa on eduskuntavaalit ja siksi nyt on oikea aika käydä keskustelua, jotta seuraavan eduskunnan aikana Suomi irtaantuu Ottawan sopimuksesta ja palauttaa miinakauhun takaisin sotilaallisen suorituskyvyn keinovalikoimaan, Niinistö linjaa.

Sopimuksesta irtaannutaan hänen mukaansa ilmoittamalla siitä YK:lle kuuden kuukauden irtisanomisajalla.

–Mitä vikkelämmin ilmoitus tehdään, sitä nopeammin Suomen sotilaallinen puolustuskyky vahvistuu. Itse en ole neljättä vuotta maailmalla puolustusministerinä kulkeneena havainnut sellaista palautetta, että Ottawan sopimuksesta irtaantuminen aiheuttaisi meille minkäänlaista mainehaittaa.

Hallituspuolue kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra kertoi helmikuussa, että olisi valmis palauttamaan maamiinat Suomen puolustuksen käyttöön. Kopran puoluekollega Eero Lehti on tehnyt asiasta kansalaisaloitteen.

Kokoomuksen suhtautuminen maamiinoihin on ollut ristiriitainen. Kokoomuksen puoluekokous hyväksyi vuonna 2014 aloitteen, jonka mukaan Suomi irtautuisi Ottawan sopimuksesta, mutta aloite ei johtanut toimiin.

Asia oli esillä myös presidentinvaalien keskustelussa. Perussuomalaisten Laura Huhtasaaren lisäksi presidentti Sauli Niinistö antoi varovaisen tukensa maamiinojen palauttamiselle joissakin olosuhteissa. Niinistö kommentoi Ylellä, että Ottawan sopimukseen liittyminen ei ehkä ollut oikein, mutta ”jäljet on paikattu”. Korvaavista aseista huolimatta maamiinoihin voitaisiin presidentin mukaan ehkä palata sodan sattuessa.

Lue lisää: ”Ottawan sopimus oli virhe” – Toinenkin kokoomuslainen väläyttää maamiinojen palauttamista Verkkouutisissa