Puolustusministeriön väistyvä kansliapäällikkö, kenraaliluutnantti Arto Räty on huolissaan Suomen maavoimien kaluston vanhenemisesta.

– Puolustusvoimat on tällä hetkellä hyvässä iskussa. Mutta tietysti aina kun puhutaan puolustuksesta, katse kiinnittyy tulevaisuuteen. Tällä hetkellä huolena on se, miltä me näytämme 2020-luvulla, Räty toteaa Ylen radion Ykkösaamussa.

Haaste on Rädyn mukaan ”pitkälle maavoimapainotteinen”. Puolustusministeriön viime vuonna julkaisemassa tulevaisuuskatsauksessa täsmennetään, että ”erityisesti johtamis- ja viestivälineitä, ilmatorjuntajärjestelmiä, panssarintorjunta-aseita ja raskaita ampumatarvikkeita on jo vanhentunut tai vanhentumassa”.

Suomen puolustus 2020-luvulla -katsauksessa todetaan myös, että vuosittain kulutetaan ”huomattava määrä valmiusvarastojen varaosia” kunnossapidon rahoitusvajeen vuoksi.

Räty huomauttaa, että Ilmavoimien ja Merivoimien kaluston uusiminen on käynnistynyt Laivue 2020 -ja HX-hävittäjähankkeilla. Ensimmäiset rahasummat Laivue 2020 -hankkeeseen kirjattiin Rädyn mukaan ensi vuoden budjettiin.

– Maavoimat jää tässä pikkuisen odotustilaan. Meillä on aika suuret maavoimat volyymiltaan ja sen kalusto vanhenee 2020-luvulla pitkälle. Sitä pitäisi pystyä uusimaan, mutta sen suhteen budjettiraamit eivät nyt hyvältä näytä, Räty toteaa.