Puolustusvoimain komentaja, kenraali Timo Kivinen tyrmää väitteet, joiden mukaan HX-hankkeessa olisi suosittu amerikkalaisen Lockheed Martinin F-35-hävittäjää.

Suomen Kuvalehti kertoi torstaina nimettömän lähteen väitteestä, jonka mukaan hankkeessa olisi suosittu amerikkalaisen Lockheed Martinin F-35-hävittäjää. Lähteen mukaan poliitikoilta olisi pyritty piilottelemaan amerikkalaishävittäjän kalliita käyttökuluja. Keskustelu on ottanut kierroksia uutisen jälkeen ja esimerkiksi hallituspuolue vasemmistoliiton 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Saramo katsoi hävittäjähankinnan korruptoituneen läpikotaisin.

”Kun tiedän, mitä kaikkea tässä matkan varrella on tehty, Suomen Kuvalehden olisi syytä tarkistaa tietonsa. Käsitykseni mukaan jutussa oli virheitä”, Timo Kivinen kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa.

Hän ei halunnut tarkemmin yksilöidä, mitä virheitä jutussa oli.

”Töitä tehdään virkavastuulla. Jos väärinkäytöksiä epäillään, niitä selvitetään. Pyrkimyksenä on pitää meidän toimintakulttuuri avoimena”, Kivinen kommentoi toimintaa Puolustusvoimissa yleisellä tasolla.

Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) on tyrmännyt Suomen Kuvalehden väitteet.

”Yksikään kenraali ei ole sellaisessa asemassa, että voisi ohittaa poliittista ohjausta tai hanketta ohjaavaa kansliapäällikkö Jukka Juustin johtamaa ohjausryhmää. Eikä sellaista ole yritettykään”, ministeri kommentoi MTV Uutisille.

”Keskustelu hankkeesta on tervetullutta ja tarpeellista, myös kriittinen keskustelu. Hankkeen tulee kestää myös kriittistä tarkastelua. Keskustelussa tulee kuitenkin pysyä faktoissa. Hanketta ei ohjata yksittäisten mielipiteiden tai nimettömien lähteiden tulkintojen perusteella, vaan se perustuu maanpuolustuksen tarpeisiin, pitkään tutkimustyöhön ja valmisteluun”, hän jatkoi.

Jussi Saramo kommentoi Kaikkosen ulostuloa Twitterissä sanomalla, että ”on selvää, että mikäli vaikuttamistyö ulottuu aikaan, jolloin palkan on maksanut valtio, ei sitä näytettäisi puolustusministereille tai valiokunnille. ”

”Viime aikoina on ollut outo harha, että ministerit voisivat seurata tuhansien yksittäisten viranhaltijoiden työtä 24/7”, Saramo huomauttaa.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) vastaa, että tietoa on saatu, mutta se on ”ymmärrettävistä syistä” pidetty luottamuksellisena.

Hävittäjähankintaan ”kuukausiluokan” viivästys

Timo Kivinen arvioi Ykkösaamussa lauantaina, että Suomen hävittäjähankintoihin on tulossa "kuukausiluokan" viivästys koronaviruksen vuoksi. Kaikkia neuvotteluja ei ole Kivisen mukaan kyetty käymään aikataulussa koronatilanteen takia.

”Tähän tulee kuukausiluokan viivettä, mutta tarkoitus että (kuluvan) vuoden lopussa Suomi lähettää tarjouspyynnön eri kandidaateille ja ensi vuoden aikana saadaan lopulliset vastaukset, puolustushallinto vie oman esityksensä valtioneuvoston päätettäväksi. Kuukausiluokan viiveellä ei ole merkitystä”, hän sanoi.

Uudet hävittäjät on määrä hankkia Suomelle vuoteen 2025 mennessä. Nykyiset Hornet-hävittäjät poistuvat käytöstä vuoteen 2030 mennessä.

Lue lisää: