Kenraaliksi elokuun alussa ­ylennetty Timo Kivinen oli monet yllättänyt valinta Puolustusvoimain komentajaksi. Puolustusvoimien sisällä Kivinen on toki tiedetty kyvykkääksi.

Hän on toiminut työantajallaan lähes 20 eri tehtävässä. On komentajuuksia ja päällikkyyksiä. Koulutus on kansallista ja kansainvälistä Yhdysvaltain Ranger-kurssista lähtien.

Uravalintaan vaikutti ­ympäristö. Kivinen varttui itärajan pinnassa Lappeenrannan varuskuntakaupungissa.

”Äitini mukaan ilmaisin kiinnostuksen tähän ammattiin aika nuorena, en vielä ihan kansakouluvaiheessa, mutta siellä jossain keskikoulun alaluokilla. Siihen on varmaan vaikuttanut se lähiympäristö, jossa pikkupoikana kasvoin”, 59-vuotias komentaja kertoo.

”Kotitalo on Lappeenrannan varuskunnan silloisen lähiharjoitusalueen tuntumassa, ja viikoittain ja joskus päivittäinkin me naperot seurasimme tietysti sitä sotilaiden toimintaa.”

Lopullinen päätös sotilaaksi ryhtymisestä syntyi varusmiespalveluksessa, jonka Kivinen suoritti kotikaupungissaan.

Juttu jatkuu videohaastattelun alla.

Kivinen ei paukuttele henkseleitä, vaikka on ollut myös vaikeissa tilanteissa esimerkiksi Bosniassa rauhanturvaamistehtävissä 1997–1998. Meno oli kuulemma välillä ”aika villiäkin”.

”Siinä vaiheessa ylläpidettiin rauhaa, joka oli jossain määrin rikkinäinen. Myöhemmin näissä operaatioissa Afganistanissa ja Irakissa meidän joukkomme, miehet ja naiset, ovat kohdanneet vähintään yhtä haastavia ja paljon haastavampiakin tilanteita.”

Nyt Kivinen vastaa esimerkiksi varusmieskoulutuksesta.

Varusmiesten taustat ovat yhä erilaisempia. Naisia aloitti heinäkuussa vapaaehtoisen palveluksensa ennätysmäärä, lähes 600 henkilöä. Kutsuntaikäisistä nuorista miehistä yhä suurempi osa on maahanmuuttajataustaisia. Tänä vuonna heitä on 1 500.

Armeijalla on merkitystä myös maahanmuuttajien kotouttajana.

”Palvelukseen tulijat ovat yhdenvertaisia taustasta riippumatta. Koulutuksessa opetetaan yhdessä toimimista ja sitä, että kaikki kuuluvat tasavertaisesti siihen joukkoon tai ryhmään, jossa palvelevat. Näen, että yhdessä tekeminen ja yhteinen koulutus edesauttavat tätä kotouttamisasiaa.”

LUE MYÖS: KL: Tämä mies sanoo Puolustusvoimain viimeisen sanan hävittäjähankinnasta