Majuri, sosiaalisessa mediassa aktiivisesti keskusteluihin osallistuva James Mashiri ihmettelee Puolustusvoimien kantaa Pride-kulkueeseen osallistumiseen.

Yle on kertonut Puolustusvoimissa työskentelevän ylikersantti Juho Pylvänäisen osallistumisesta Helsingin hiljattain järjestettyyn Pride-kulkueeseen virkapuku päällään. Puolustusvoimista kommentoidaan YleX:lle, että yksittäisen sotilaan esiintymistä sotilaspuvussa vapaa-ajallaan vastaavanlaisissa tilaisuuksissa ei nähdä suotavana”.

Puolustusvoimien ohjeistuksen mukaan sotilaspukua ei saa käyttää puoluepoliittisessa toiminnassa, vaalimainonnassa eikä mielenosoituksissa. Pride on yleensä määritelty juhlakulkueeksi.

Mashiri kommentoi Puolustusvoimien kantaa Facebookissa. Mashiri ja Pylvänäinen ovat myös kirjoittaneet aiheesta blogitekstin.

– Puolustusvoimat ei ilmeisesti halua profiloitua rohkeana, ryhdikkäänä, perusoikeuksia kunnioittavana, vaalivana ja niitä edistävänä organisaationa, jonka työntekijät, jotka ovat sotilaita 24/7, saavat olla sotilaita myös suurissa juhlatapahtumissa, joiden tarkoituksena on parantaa vähemmistöjen asemaa ja perusoikeuksien toteutumista yhtäläisenä kaikille? hän kirjoittaa.

Mashirin mielestä Pylvänäinen esiintyi ryhdikkäästi ja iloisesti ja välitti viestin, että myös Puolustusvoimat kunnioittaa ihmisarvoja ja yhdenvertaisuutta.

– Miltähän mahtaa touhu näyttää kun mennään kasarmien porttien sisäpuolelle? Voin vain kuvitella miten joku apuvalvoja (alik) tämän illan iltapuhuttelussa kertoo komppanialle kuinka "homostelu on nyt virallisesti kielletty" ja että "meidän komppaniasta ei tule tämän prikaatin homoprideyksikköä" ja käskee kaikki "transuhomot takaisin kaappiin", Mashiri kirjoittaa.

Mashiri peräänkuuluttaa herkkyyttä Puolustusvoimilta.

– Minkä linjan nyt haluamme valita? Vedenjakajalla ollaan. Vanhoillisen viisikymppisen päättävän johdon ääni ei välttämättä ole paras, vaan perustuslain ja perusoikeuksien äänen pitäisi olla määräävä, Mashiri kirjoittaa.

Tapausta on kommentoitu aktiivisesti myös Twitterissä. Merivoimien tiedotuspäällikkö Annele Apajakari kommentoi Pylvänäisen tempausta positiiviseen sävyyn.

– Miksei kukaan soittanut mulle. Olisin lausunut että kiva kun yksilö uskaltaa kun organisaatiota vielä vähän jännittää, Apajakari tviittaa.