Näyttelijä ja tunnettu presidentti Vladimir Putinin arvostelija Alexei Devotchenko on löytynyt kuolleena Moskovassa, kertoo brittilehti The Guardian.

Devotchenkon ruumis löytyi hänen asunnostaan keskiviikkoiltana.

Kuolinsyy ja kuolemaan liittyvät tapahtumat ovat toistaiseksi epäselviä. Venäläiset uutistoimistot kertovat poliisin todenneen, että kuolemaan ei liity väkivaltaa. Joidenkin raporttien mukaan näyttelijä olisi loukannut itsensä kohtalokkaasti humalassa. Hänen kerrotaan löytyneen makaamasta verilammikosta.

Devotchenkon näyttelijäkollega Stanislav Sadalski sen sijaan väittää blogissaan, että Devotchenko olisi murhattu. Toisen brittilehden, the Daily Telegraphin, mukaan myös eräs poliisilähde olisi pitänyt rikosta todennäköisenä.

49-vuotias Devotchenko on muun muassa puhunut seksuaalivähemmistöjen oikeuksien puolesta ja osallistunut johtohahmona lukuisiin Venäjän hallinnon vastaisiin mielenosoituksiin. Hän on vastustanut muun muassa itäisen Ukrainan separatistien tukemista ja palauttanut valtiolle useita Putinilta saamiaan taiteilijapalkintoja.

– Olen saanut tarpeekseni tästä tsaarivaltiosta valheineen, salaliittoineen, laillistettuine varkauksineen ja lahjuksineen, Devotchenko on kirjoittanut.