Venäjän näkyvimmät poliitikot todistelevat vuoron perään kollegoidensa onnistuneita poliittisia avauksia. Keskiviikkona ensimmäinen varapääministeri Sergei Ivanov ilmoitti pitävänsä mielenkiintoisena ehdotusta, jonka mukaan nykyisestä presidentistä Vladimir Putinista tulisi keväällä pääministeri, kertoo radiosema Eho-Moskvy.

Tiedotusvälineillä riittää kommentoitavaa. Venäjän presidentin valintaa ei ole vielä tehty. Kommersant-lehden erikoistoimittajan Andrei Kolesnikovin mukaan jo keskiviikkona Venäjän liike-elämän kokouksessa esiintyi pääministeri Vladimir Putin. Puheessaan Putin todisti, ettei maassa aiota siirtyä valtion kapitalismiin. Valtion tuloja on tarkoitus säästää pahan päivän varalle ja varmistaa, että varoja riittää öljyn hinnan vaihteluiden jälkeenkin eläkkeiden ja palkkojen maksuun.

Ehdottamalla Putinia pääministeriksi presidentin luottojuristi, varapääministeri Dmitri Medvedev, on osoittanut mediakykynsä. Samalla televisiossa on saatu vakuutettua vallansiirron etenevän kuin öljyttynä. Putin antoi varauksettoman tukensa Medvedevin presidenttiehdokkuudelle maanantaina.

Inopressa-verkkolehden mukaan Medvedevin ja Putinin muodostama voimakaksikko olisi todellinen sijoittajien unelma, pienin varauksin. Washington Post -lehdestä poimitussa käännöksessä muistutetaan, että Kremlissä on edelleen myös sisäinen uhka eli se, että turvallisuuspalvelun ulkopuolelta huipulle noussut Medvedev saattaa joutua valtataisteluun Kremlin turvallisuusväen kanssa.

Moskovski Komsomolets -lehden mukaan Putin voi pelastaa Medvedevin mahdolliselta turvallisuuspalvelussa kouliintuneiden miesten keskinäisiltä kiistoilta. [Pilapiirtäjän huomio on: onneksi ei sentään valita koiraa]

Lehden bloggaajan mielestä Medvedev voi olla vallankäyttäjänä kokematon. Todellinen uhka on myös se, että tavalliset kansalaiset eivät loputtomiin kestä nykyistä öljyruplilla mekastusta.

Kun Putinin nousi pääministeriksi vuonna 1999, kysyttiin: Who is mr. Putin? Samaa kysymystä toistetaan edelleen. Venäjän johtajan viittaa sovittelevasta Medvedevistä on kerrottu aiemminkin julkisuudessa ollutta nippelitietoa. Itogi-lehdessä olleessa haastattelussa kerrotaan, että Medvedev on kuunnellut teininä Deep Purplea ja Led Zeppeliniä. 42-vuotiaan Medvedevin tiedetään arvostavan Venäjän viimeistä tsaaria Nikolai II:ta, ei vähiten sen vuoksi, että parrakkaina heissä on samaa näköä. Tsaari on saanut paikkansa ensimmäisen varapääministerin huoneeseen johtavalla käytävällä, vaikka hänen valtiomiesuransa ei saanut komeinta mahdollista päätöstä, Vedomosti-lehti kertoo.

Tällaiset tiedot Medvedevistä ovat kiistattomia. Mutta muuten arviontien teko on vaikeaa. Medvedevin vasta alulla oleva Venäjän johtajuus nähdään toisaalla suorana jatkona Putinin politiikalle. Toisaalla varsinkin lännessä on tuijotettu tyytyväisenä sitä, että Medvedev saattaa edustaa pehmeämpiä arvoja kuin edeltäjänsä. Tälle väitteelle on tosin perusteena vain se, että Medvedev ei ole tiettävästi työskennellyt valtiollisessa turvallisuuspalvelussa.

KGB-taustan puuttuminen ei kuitenkaan tarkoita, ettei Medvedev osaisi lukea Venäjän hallintoa. Putin on luottanut Medvedevin hoitoon muun muassa Gazpromin osakkeiden uudelleenjärjestelyjä. Medvedev on puolestaan palkannut yhtiöön ystäviään, kuten Konstantin Tsuitsenkon Gazpromin oikeusosaston johtoon ja Ilja Jelisejevin Gazprompankin johtoon.

Näkyvästi myönteisesti Medvedevin valintaan ovat reagoineet markkinat. Journalismin kritiikissä on kiinnitetty huomio siihen, että suuri osa toimittajien ja tutkijoiden kirjoittamista nyky-Venäjän arvioinneista on vain sarja yrityksiä todistaa kirjoittajien omat päätelmät. Putinin Venäjälle joko annetaan anteeksi tai sen toimet tuomitaan riippuen siitä, miten kirjoittaja on sitoutunut siihen poliittiseen elämään, joka on kehittynyt vuosisatoja niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissa.

Medvedev ei varmasti ole vain sujuvasti englantia puhuva neuvottelija, vaan myös Venäjän edut tunteva poliitikko. Tulevaa presidenttiä voi tuskin pitää vain maan kaasumonopolin Gazpromin koristeena. Kommersant-lehti muistutti jo tiistaina, että maan suosittu tv-kanava NTV neuvoteltiin jäämään venäläisomistukseen Medvedevin johdolla. Vuonna 2001 NTV:n omistuksesta olivat kiinnostuneet CNN-kanavan Ted Turner ja suursijoittaja George Soros.