Energiayhtiö Fortumin pääkonttorissa Espoon Keilaniemessä ei tammikuun puolivälissä taputettu käsiä, kun sisäpoliittisesta passiivisuudesta kritisoitu Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti tammikuun perustuslakiin tulevista muutoksista, ja jo samana päivänä Dmitri Medvedevin hallitus pyysi eroa.

Putinin järjestämä muutos, jossa Putin nimitti uudeksi pääministeriksi ulkopuolisille sangen tuntemattoman Mihail Mišustinin ja samalla Medvedevin ex-hallitus muuttui erityisesti taloudesta vastanneiden ministereiden osalta perusteellisesti.

Miten tämä vaikuttaa Fortumiin ja Uniperiin?

Siten, että viime lokakuussa Fortum ilmoitti vieneensä Uniper-ostoaan harppauksella eteenpäin, kun yhtiö ilmoitti sopineensa yli 20,5 prosentin lisäosuuden ostamisesta eli käytännössä Elliottin ja Knight Vinkelin Uniper-osakkeet. Näin Fortumin omistusosuus nousisi Uniperista vähintään 70,5 prosenttiin.

Kauppa tehtiin siitä huolimatta, että Venäjän kilpailuviranomaiset olivat kieltäneet Fortumia omistamasta Uniperia enempää kuin alle 50 prosenttia.

Heti uuden kaupan jälkeen arvioitiinkin julkisuudessa, että Fortum oli sopinut asiasta epävirallisesti ennakkoon venäläisten kanssa.

Marraskuussa Venäjän hallituksen komissio antoikin kaupalle hyväksyntänsä tietyin ehdoin.

Tämän jälkeen Venäjältä on vain odotettu signaalia siitä, että Fortumin lisäosto Uniperista hyväksytään virallisesti.

Sitä ei ole kuulunut ja nyt Venäjän hallituksessa on uudet päättäjät asiassa.

Fortum myöntääkin nyt, että kauppaehtojen yksityiskohtien selvittäminen on viivästynyt Venäjän hallituksen vaihtumisen vuoksi.

Viranomaishyväksynnän Yhdysvalloissa Fortum sai jo joulukuussa.

”Odotamme edelleen, että kauppa saadaan päätökseen tämän vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä”, Fortum toteaa.

Asia kuumottaa silti aika paljon Fortumissa. Yhtiölle on äärimmäisen tärkeää saada Uniper-hankinta kunnolla kontrolliin.

”Kuten olemme ja aiemmin todenneet, enemmistöosuuden myötä edellytämme, että Uniperin hallintoneuvoston kokoonpanoa päivitetään vastaamaan Fortumin omistusosuutta, mihin luonnollisesti sisältyy puheenjohtajuus”, Fortum toteaa katsauksessaan.

Yhtiön Venäjän liiketoiminta sujui viime vuonna sen sijaan erinomaisesti. Liikevaihtoa syntyi 1 071 miljoonaa euroa eli pari miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2018. Vertailukelpoinen käyttökate nousi jo 469 miljoonaan euroon ja liikevoitto lähes 17 prosentilla 316 miljoonaan euroon.