Talous- ja puolustusasiat nousevat todennäköisesti pääasioiksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin Suomen-vierailulla.

– Oletettavaa on, että tavalla tai toisella Putin vahvistaa Venäjän tunnetun kannan Naton laajentumiseen ja Suomen mahdolliseen jäsenyyteen, Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro sanoo Uudelle Suomelle.

Venäjän kanta Naton laajentumiseen on äärimmäisen kielteinen, mikä tuli viimeksi ilmi puolustusministeri Sergei Šoigun Suomen-vierailulla tänä keväänä.

Sen sijaan asiantuntijat uskovat, että esimerkiksi lapsikiistat ja Suomen keskusrikospoliisin Putin-merkintä nousevat esiin vain, jos toimittajat kysyvät niistä tiedotustilaisuudessa.

Putin tapaa Suomessa presidentti Sauli Niinistön. Hän vierailee huomenna tiistaina presidentin kesäasunnolla Naantalin Kultarannassa ja Turussa.

Talous

Etenkin Niinistö on korostanut taloudellisen yhteistyön merkitystä Suomen ja Venäjän suhteissa.

Talous on ollut esillä myös Venäjällä, sillä Pietarissa järjestettiin vastikään vuosittainen talousfoorumi, jossa myös Putin vieraili.

Talouslehti Vedomosti julkaisi foorumin jälkeen jutun otsikolla, jossa kritisoitiin Putinin kautta siitä, että sen aikana Venäjän yrityskulttuuri on ottanut takapakkia.

Putinin edeltäjä Dmitri Medvedev aloitti Venäjällä ohjelman, joka tähtäsi raaka-aineriippuvaisen talouden modernisoimiseen ja monipuolistamiseen, investointien houkuttelemiseen ja innovaatioihin.

Venäjällä Putinin nyt vuoden kestäneen ensimmäisen presidenttikauden on nähty olevan käännös vastakkaiseen suuntaan, ja Venäjä on kärsinyt muun muassa valuuttapaosta, kun liikemiehet eivät luota omaisuuden olevan Venäjällä turvassa.

Putin on Medvedevin tavoin näyttävästi kertonut vastustavansa esimerkiksi korruptioita, jonka ajatellaan Venäjällä lisääntyneen.

– Ongelmien, kuten korruption, byrokratian ja pelisääntöjen epäselvyyden mainitseminen olisi enemmän tai vähemmän itsestäänselvyyksien toistamista Putinille, Kangaspuro sanoo.

Kansainväliset asiat

Keskustelua kansainvälisistä asioista leimaavat todennäköisesti Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteet ja erityisesti Syyrian sisällissota.

Kangaspuro uskoo, että Yhdysvaltojen presidentin Barack Obaman Berliinin-vierailullaan tekemä ehdotus ydinaseiden vähentämiseksi nousee myös esille.

Todennäköisesti Putin toistaa tapaamisessa Venäjän kannan Syyrian sisällissotaan puuttumiseen. Venäjä vastustaa kapinallisten aseistamista ja Yhdysvaltojen lentokieltoaluetta

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Katri Pynnöniemen mukaan Syyria on tarjonnut Venäjälle etenkin kansainvälistä näkyvyyttä, vaikka länsimaissa Venäjän rooli ei näytäkään kovin rakentavalta.

– He pystyvät olemaan merkittävässä roolissa kansainvälisen turvallisuuden keskeisessä ongelmassa. On paljon asioita, joissa Venäjän mielipidettä ei juuri odotella, Pynnöniemi sanoo.

EU ja Venäjä

EU:n ja Venäjän välillä tärkein ajankohtainen asia on viisumivapaus.

Todennäköisesti Putin kiittelee Suomea käytännönläheisestä viisumipolitiikasta. Suomen linjana on ollut myöntää pitkäaikaisia viisumeita muita EU-maita kevyemmällä byrokratialla.

Viisumivapaus on EU-tason päätös, mutta unionin sisällä Suomi voi vaikuttaa asiaan.

Uutistoimisto Ria Novostin mukaan Pietarin talousfoorumissa pitämässään puheessa Putin totesi, että EU selviää talouskriisistä vain tiivistämällä taloudellista yhteistyötään.

Putinin mielestä EU tarvitsisi muun muassa nykyistä tiivimpää yhteistyötä budjettipolitiikassa. On mahdollista, että Putin kertoo näkemyksistään eurokriisistä myös Suomessa.

Lapsikiistat ja Putin-merkintä

Julkisuudessa esillä olleet lapsikiistat ja Suomen keskusrikospoliisin epäiltyjen rekisteriin lisäämä Putin-merkintä tuskin tulevat esille keskusteluissa.

– Sen jälkeen, kun Venäjä sai aiheen naureskella Suomen keskusrikospoliisille asialla, se (poliisin merkintä) ei ole sikäläisessäkään mediassa ollut paljon esillä, Kangaspuro toteaa.

Venäjällä on ollut taipumuksena tehdä lapsikiistoista poliittisia kysymyksiä. Venäjän ulkopolitiikkaan myös kuuluu ulkomailla asuvien maanmiesten suojelu.

Kangaspuro ei kuitenkaan usko, että Putin ottaisi lapsikiistoja puheeksi tapaamisessa.

– Toivottavasti pysyvätkin poissa valtion päämiesten agendalta. Suomen näkövinkkelistä ne ovat enemmän perheiden tragedioita kuin politiikkaa, Kangaspuro sanoo.

Myös Pynnöniemi uskoo, että lapsikiistat eivät juuri nyt ole pinnalla.