Suomen ja Venäjän väliset metsäalan kiistat viedään ratkottavaksi pääministeri Matti Vanhasen ja Venäjän pääministeri Vladimir Putin välisen suunnitelman mukaan erilliseen maidenväliseen huippukokoukseen.

Uuden Suomen saamien tietojen mukaan Suomi ja Venäjä pyrkivät sopimaan Putinin vierailulla keskiviikkona maidenvälisen metsäalan huippukokouksen järjestämisestä pääministeritasolla syksyllä Pietarissa.

Metsähuippukokouksessa on tarkoitus käsitellä kaikkia Suomen ja Venäjän välisiä metsäkysymyksiä puunkorjuusta kuljetuksiin, metsäteollisuusinvestointeihin ja laajasti muuhun metsäalan yhteistyöhön.

Metsähuippukokouksen järjestämiseen on kiinnostusta molemmin puolin, mutta venäläiset ovat pitäneet ajatusta esillä erityisesti investointien houkuttelemiseksi Venäjälle. Suomalaisten puolelta on puolestaan kuultu vanha virsi siitä, ettei investointiympäristö Venäjällä ole vielä luotettava metsäteollisuuden vaatimille jättipanostuksille.

Metsäalan kiistat ovat olleet vakiotavaraa maiden pääministerien tapaamisissa. Viimeksi Moskovassa Putin ilmoitti suomalaisille yllätyksenä myönteisen uutisen puutullien asettamisen lykkäämisestä.

Vanhasen ja Putinin tapaamisen kymmenet asiakohdat on jaettu pääministerien ydinistunnon lisäksi erillisiin sivuistuintoihin, joissa istuvat Suomen puolelta ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen, elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen, liikenneministeri Anu Vehviläinen ja viestintäministeri Suvi Lindén.

Ulkoministeri Alexander Stubb oli myös ilmoittautunut suomalaisvaltuuskuntaan, mutta jättäytyi siitä tiistaina pois.

Venäläisministereistä paikalla ovat Väyrysen kollega talousministeri Elvira Nabiullina, viestintäministeri Igor Shogolev ja varaliikenneministeri Sergei Aristov