Ylen tiistai-iltaisen Ajankohtaisen kakkosen Venäjä-illan vierasvalinnat ovat hämmästyttäneet katsojia.

Kaikkiaan 19 keskustelijan joukossa oli neljä Suomen antifasistisen komitean Safkan toiminnassa aktiivista tai sitä lähellä olevaa henkilöä: Johan Bäckman, Jon Hellevig, Sami Hyrskylahti ja Evgenia Hildén-Järvenperä.

Safka tunnetaan hyvin venäläismyönteisenä kansalaisliikkeenä, jonka kannatus on marginaalista. Liikkeen johtohahmo Johan Bäckman sai vuoden 2012 kuntavaaleissa Espoosta 43 ääntä. Vuoden 2009 eurovaaleissa Bäckmanin äänisaalis oli 554 ääntä koko Suomesta, mikä on 0,3 promillea eurovaalien äänistä.

Nopea laskutoimitus tuottaa tuloksen, jonka mukaan joka viides Venäjä-illan vieras edusti safkalaista suuntausta. Hellevig tosin kiistää jyrkästi yhteytensä Safkaan.

- Minulla ei ole mitään tekemistä Safkan kanssa, Hellevig on kirjoittanut tämän jutun kommenttiosioon.

Hellevig oli Safkan sivujen mukaan Venäjällä vaalitarkkailijana vuonna 2012 kuten myös Bäckman. Pravdaan kolumnoiva suomalaismies on myös kustantanut Bäckmanin kirjan.

Ajankohtaisen kakkosen tuottaja Reeta Kivihalme ei näe ongelmaa yhden äärimielipiteen suhteellisesti suuressa edustuksessa.

- En näe tässä valtavaa epätasapainoa. He ovat voimakkaasti vaikuttavia pro-Putin-henkilöitä. Vastaavasti joukossa oli vähemmän Putin-myönteisiä. Keskustelijat haettiin tällä perusteella, Kivihalme sanoo Uudelle Suomelle.

Yleisölle vaikutusmahdollisuus

Yle perustelee Johan Bäckmanin valintaa keskusteluun yleisön mielenkiinnolla henkilöä kohtaan.

- [Teemailtojen] formaattiin kuuluu verkkolähtöisyys. Avoimessa toimituskokouksessa yleisö sai keskustella myös vieraista. Ei näitä kannattaisi järjestää, jos niille ei annettaisi painoarvoa, Kivihalme kertoo.

Ylen järjestämässä keskustelussa Venäjä-illan vieraista Johan Bäckman sai Kivihalmeen mukaan eniten ääniä puolesta ja vastaan. Osa keskustelusta on edelleen nähtävillä Ylen verkkosivuilla.

Juttuun annettiin 759 kommenttia. Johan Bäckmanin nimi nousee esiin kommenteissa 147 kertaa. Sami Hyrskylahti mainitaan keskustelussa kerran ja Jon Hellevig kaksi kertaa. Evgenia Hildén-Järvenperän nimi ei kommenteissa nouse esille.

- Johan Bäckman antaa putinismille suomalaiset kasvot, Kivihalme arvioi.

Nyt 19 vieraasta putinismille antoi kasvonsa yhteensä neljä ihmistä. Eikö Bäckman olisi riittänyt edustamaan tätä marginaalista liikettä?

- Mahdollisesti kyllä. Halusimme tuoda katsojien nähtäville sen, mikä ei yleensä ole julkisessa keskustelussa nähtävillä. On vieraiden omalla vastuulla, miten he tämän julkisuuden käyttävät. Ihmisillä on sitten oikeus muodostaa oma mielipiteensä, Kivihalme vastaa.

Suurinta mielipahaa Venäjä-illassa aiheutti taiteilija Sami Hyrskylahti, joka kommentoi lähetyksen lopussa sotaveteraani Simo Helmiselle luovutettua ruusua ilkeään sävyyn: ”tappajalle ruusu”.

Hyrskylahti osallistui kaksituntiseen keskusteluun harvakseltaan, lähinnä nälvimällä muiden sanomisia.

Mikä oli Hyrskylahden substanssirooli keskustelussa?

- Meidän taustatietojemme mukaan hän oli lähellä venäläisiä kansalaisaktivisteja. Hän on taiteilija, joka asuu Pietarissa ja tuntee paikallisia, Kivihalme sanoo.

- Hoitiko hän tehtävänsä hyvin? Se jää katsojien arvioitavaksi.

Tuottaja Kivihalme kuitenkin kertoo olevansa hyvin pahoillaan Hyrskylahden kommentista sotaveteraanille. Hyrskylahti on selittänyt sanomistaan sillä, että hän ei tiennyt kameroiden enää kuvaavan keskustelua.