Suomalaisia on järkyttänyt Jyväskylässä järjestetyssä poliittisessa keskustelutilaisuudessa tapahtunut puukotus, jonka motiivi vaikuttaa poliittiselta. Keskustelu käy kuumana Uuden Suomen blogeissa.

–Jyväskylässä on hyökätty väkivaltaisesti suomalaista äärioikeistoa käsittelevän keskustelutilaisuuden osanottajia kohtaan. Yksi paikalla olleista on saanut puukosta. Tuntuu vähän epätodelliselta. Mitä helvettiä tässä maassa oikein tapahtuu? ihmettelee vasemmistolainen Riikka Yrttiaho.

–Kyseessä on jälleen yksi huolestuttava esimerkki poliittisista väkivallanteoista, jotka ovat 2010-luvulla tehneet toistaiseksi onneksi harvinaista paluuta suomalaiseen yhteiskuntaan, kirjoittaa Eetu Kinnunen.

Äärioikeisto Suomessa -kirjan kirjoittajat ovat poliittiselta taustaltaan vasemmistolaisia. Julkisuudessa on puolestaan väitetty, että tilaisuuteen hyökännyt kolmikko olisi sidoksissa äärioikeistolaiseen Kansallinen vastarinta -järjestöön.

–Esittelyssä ollut kirja on herättänyt paljon tunteita puolesta ja vastaan, eikä vähiten kirjoittajiensa poliittisten (ja muiden) kytkösten takia, mutta mikäli hyökkäyksestä saadut alustavat tiedot pitävät paikkansa, on tapahtuma vahva todistus siitä, että monet kirjan väitteistä pitävät tukevasti paikkansa. Äärioikeisto on Suomessa radikalisoitunut ja väkivallan käytön kynnys on alentunut, pohtii vasemmistolainen Veli-Pekka Leivo.

Vasemmistolaisia kirjoittajia ihmetyttää joidenkin keskustelijoiden pyrkimys leimata puukotus sekä äärioikeiston että ”äärivasemmiston” syyksi. Muun muassa kansanedustaja Olli Immonen (ps.) kirjoittaa Hommaforum-keskustelupalstalla seuraavasti:

–Ikävää. Toivottavasti pahemmilta henkilövahingoilta on vältytty. Tuo osoittaa jälleen kerran hyvin sen, että kannattaa pysytellä mahdollisimman kaukana sekä äärivasemmiston että -oikeiston toiminnasta ja tapahtumista. Näyttää olevan vain jatkuvaa nujakointia ja fyysistä väkivaltaa, Immonen kirjoittaa.

Vantaalainen vasemmistoliittolainen Ville Karinen ei ymmärrä tulkintaa.

–Oman huomioni tapahtumasta poikineessa keskustelussa kiinnitti se, että monet tulkitsevat tapahtuman äärioikeiston ja äärivasemmiston väliseksi keskinäiseksi kisailuksi. Tulkinta on väärä ja harhaanjohtava, Karinen kirjoittaa.

–Ennen kuin kukaan Hommafoorumin nettipoliisi tulee nillittämään ”äärivasemmiston provosoimisesta” niin kertokaa minulle yksikin äärivasemmistolainen väkivaltarikos, josta Li Andersson tai Mikael Brunila on tuomittu (olivat läsnä tilaisuudessa), kirjoittaa puolestaan Riikka Yrttiaho.