Pormestariehdokkaat analysoivat Uuden Suomen ja Kauppalehden pormestaripaneelissa Helsingin vetovoimatekijöitä. Jan Vapaavuori (kok.), Tuula Haatainen (sd.), Anni Sinnemäki (vihr.), Paavo Arhinmäki (vas.) ja Mika Raatikainen (ps.) näkivät Helsingillä paljon erilaisia mahdollisuuksia.

Sinnemäki nosti esiin kokonaisuuden ja huomautti, että Helsingin täytyy säilyä sellaisena, että siihen kannattaa investoida. Hänen mukaansa kaupungilla pitää olla kykyä kasvaa ja tarjota koulutettuja ihmisiä töihin sekä olla suvaitsevainen ja täynnä tapahtumia. Sinnemäen mielestä ei niinkään tarvita yksittäisiä ideoita, vaan palveluhenkisyyttä.

–Jos joku haluaa investoida tänne hotellipaikkoihin niin löydetään se tontti tai annetaan lupa muutostöihin, hän sanoi esimerkkinä.

Myös Arhinmäki nostaa esiin koulutuksen tärkeyden. Hän huomauttaa huolestuttavasta kehityksestä, jonka mukaan tulevat sukupolvet näyttävät olevan vähemmän koulutettuja kuin nykyiset. Arhinmäen mukaan on pidettävä huoli siitä, että koulutettua väestöä löytyy töihin myös jatkossa. Lisäksi on helpotettava Helsinkiin tulemista. Hän nostaa esiin myös valtin, jota monella Euroopan kaupungilla ei samaan tapaan ole, nimittäin turvallisuuden.

–Helsinki on nyt yksi kiinnostavimmista kaupungeista maailmassa matkailijoiden näkökulmasta. Tästä meidän pitää olla ylpeitä. Millainen Helsinki oli 10 vuotta sitten esimerkiksi kulttuuritarjonnan ja elämän kannalta ja millainen se on nyt, niin onhan tämä kehittynyt aivan valtavasti.

Myös Vapaavuori nostaa valttina esiin turvallisuuden sekä ympäristön. Hän huomauttaa, että turismi Helsingissä kasvaa, ja Pohjola alkaa olla melko suosittu kohde.

–Meillä on yksi haaste, jota kaupunkitasolla ei ratkaista. Se liittyy sunnuntaityön hintaan ja siihen, että meillä on käytännössä joka 7. päivä viikosta kaupunki melkein kiinni, ja sitä on monien turistien ja varsinkin aasialaisturistien vaikea ymmärtää.

Ydinkysymys Helsingin kannalta on Vapaavuoren mukaan kansainvälistyminen, jota pitää hänen mielestään edistää kaikin mahdollisin keinoin, sillä siinä ollaan kilpailijoita, kuten Tukholmaa ja Kööpenhaminaa, jäljessä. Lisäksi tarvitaan nopeampaa ja sujuvampaa kaavoitusta sekä vähemmän lupabyrokratiaa.

Haataisen mukaan on satsattava vahvasti koulutukseen ja osaamiseen sekä metropoliyhteistyöhön ja suunniteltava jatkoa työlle, jota tehtiin design-pääkaupunkihankkeessa menestyksekkäästi. Lisäksi Haatainen panostaisi nuoriin start up -yrityksiin.

–Helsinki voisi antaa puoli-ilmaiseksi tiloja ja satsata myös tähän hyvin vahvasti, että näitä syntyy, koska osaamiseen pitää kytkeytyä se, että siitä osaamisesta syntyy tekemistä, jota voidaan myydä, hän sanoi paneelissa.

Raatikainen puolestaan nostaa esiin sen, että koulupudokkaat on saatava työllistettyä esimerkiksi oppisopimuskoulutusta lisäämällä. Jos hoidetaan kaikki asiat hyvin, myös nuoret, Raatikaisen mukaan yrittäjät kiinnostuvat Helsingistä ulkomaita myöten.

–Ehkä vähän huonommilla ehdoilla kuin vanhoille työntekijöille, mutta näin pitää tehdä, jos meinataan saada porukkaa töihin, Raatikainen sanoi koulupudokkaiden työllistämisestä.

Lue muut uutiset paneelista:

Jan Vapaavuori varoittaa segregaatiosta Helsingissä: ”Jos se menetetään, se on menetetty pitkäksi aikaa”

”Alennetaanko aikuisten veroja vai huolehditaanko lasten palveluista?”

Pormestaripaneeli: Hän kannatti veroalea – seuraa keskustelua verkossa

Pormestaripaneeli: Seuraa keskustelua verkossa