Polkupyöräileminen töihin lähes puolittaa syöpäriskin, kertoo laaja brittitutkimus, joka on julkaistu British Medical Journal -lehdessä.

Viisivuotinen tutkimus seurasi 250 000 britin työmatkoja. Tutkimuksen mukaan myös kävelemisellä oli joitakin etuja bussissa tai autossa istumiseen nähden.

Tutkimuksesta kertovan BBC:n mukaan tutkimusryhmä huomasi, ettei pyöräily vaadi tahdonvoimaa, kun siitä on tullut rutiini, toisin kuin kuntosalille lähteminen.

Yhteensä 2430 tutkimuksen kohteena ollutta kuoli, 3748 sai syöpädiagnoosin ja 1110:lla todettiin sydänongelmia. Tutkimus osoitti, että säännöllinen pyöräileminen alensi kuolemanriskiä 41 prosentilla, syöpäriskiä 45 prosentilla ja sydänsairauden riskiä 46 prosentilla.

Pyöräilijät ajoivat keskimäärin reilut 48 kilometriä viikossa ja mitä enemmän he pyöräilivät, sitä positiivisemmin se vaikutti terveyteen. Myös käveleminen alensi sydänriskiä, mutta lähinnä niillä, jotka kävelivät lähes 10 kilometriä viikossa.

–Tutkimus osoittaa erittäin selvästi, että niillä, jotka kulkevat työmatkansa aktiivisella tavalla, etenkin pyöräilemällä, oli pienempi riski, kertoo tutkija Jason Gill BBC:lle.

Hänen mukaansa pyöräilemisestä on tehtävä helpompaa rakentamalla pyöräkaistoja ja helpottamalla pyörien juniin ottamista ja vaikkapa rakentamalla suihkuja työpaikoille.

Tutkimuksessa ei ollut mahdollista osoittaa täysin selvää syy–seuraus-suhdetta. Vaikutukset kuitenkin säilyivät, vaikka muita tekijöitä, kuten tupakointia, ruokavaliota ja painotekijöitä, suljettiin pois. Pyöräilemistä pidetään kävelemistä parempana, koska se on intensiivisempää liikuntaa, mutta tutkija huomauttaa, että mikä tahansa, mikä hengästyttää ja nostaa hien pintaan, on hyvästä.