Tilastokeskuksen torstaina julkistamia ennakkotietoja Suomen talouskasvusta ehdittiin viikolla hehkuttaa, sillä ne viittasivat talouskasvun piristymiseen. Tilastokeskuksen tuotannon kuukausittaisen suhdannekuvaajan perusteella Suomen talous kasvoi viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 0,9 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 2,7 prosenttia edellisvuoden vastaavasta neljänneksestä. Lue tarkemmin: Taloudesta yllätys: ”Tällä hetkellä Suomen tilanne on valoisampi kuin muualla euroalueella”

Osa ekonomisteista varoittaa kuitenkin innostumasta liikaa.

”Kuva Suomen kasvun kiihtymisestä on pelkkää harhaa. Tilastokeskuksen pikaennakkolukujen perusteella saa valitettavasti liian positiivisen kuvan Suomen talouden näkymistä. Euroalueen ja maailmantalouden näkymät heikentyivät huomattavasti viime vuoden aikana. Olisi hyvin poikkeuksellista, jos Suomen pieni avotalous menisi eri suuntaan”, Nordean päästrategi Jan von Gerich toteaa blogissaan.

Hän muistuttaa, että neljännesvuosittaiset talouskasvuluvut voivat heilua huomattavastikin, ja varsinkin Suomen lukujen kohdalla heilunta on suurta. Lisäksi lukuja korjataan usein myöhemmin selvästi, kun käytössä on enemmän ja tarkempaa dataa.

”Kuukausikuvaajan luvut ovat historiassa tarkentuneet usein alaspäin etenkin silloin, kun euroalueen kasvu on ollut hidastumassa, kun taas yläsuuntaisia revisioita on nähty enemmän parempien kasvunäkymien aikana. Nyt etenkin euroalueen näkymät ovat heikentyneet nopeasti viimeisen puolen vuoden aikana, joten Suomenkin viime vuoden lopun kasvua voidaan korjata vielä alaspäin.”

Von Gerich painottaa, että tärkeämpää on katsoa kasvunäkymiä, jotka hänen mukaansa ovat tummentuneet selvästi. Hän muistuttaa, että rakentaminen on hidastumassa ja maailmantalouden kasvanut epävarmuus rasittaa niin vienti- kuin investointinäkymiäkin.

”Työllisyyden kasvuakaan tuskin saadaan ylläpidettyä tässä ympäristössä, eikä ainakaan ilman työllisyysasteen nostoon tähtääviä rakenneuudistuksia. Vielä ei kannata heittää pyyhettä kehään kasvun jatkumisen suhteen, vaikka kasvu selvästi hidastuukin. Euroalueen taloutta ovat painaneet monet tilapäistekijät, ja edellytyksiä maailmantalouden epävarmuuden hellittämiseenkin on olemassa. On kuitenkin täysin turhaa kuvitella, että Suomen kasvu olisi tässä ympäristössä kiihtymässä. Tulevat talouskasvuluvut ovat lähes varmasti huomattavasti synkempää luettavaa kuin tämän viikon pikaennakko.”

OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen nostaa esiin perjantaina julkistetun tilaston Suomen vaihtotaseesta, joka oli joulukuussa 0,5 miljardia euroa alijäämäinen.

”Ei hirmuista, mutta tässä suhdannevaiheessa ei hyvä”, hän kommentoi Twitterissä.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki huomauttaa, että tuottavuuskehitys on Suomessa edelleen heikkoa ja kaupan myynnin kehitys oli niin ikään loppuvuonna heikkoa.

”Mielenkiintoista nähdä tarkempi arvio kysynnän alaeristä, eli emme vielä tiedä kasvun koostumusta”, hän toteaa Twitterissä.