Määräaikaistalletusten lisäksi myös lyhyen koron rahastot alkavat luultavasti nostaa suosiotaan, kun epävarmat ajat jatkuvat sijoitusmarkkinoilla, pohditaan Markkinaraadin tuoreessa lähetyksessä.

Molemmat tarjoavat matalaa riskiä. Määräaikaistalletuksissa rahat ovat lukittuina tietyksi ajaksi, kun taas lyhyen koron rahastoista pääsee eroon ilman lunastuspalkkioita.

”Rahastot ovat instrumentteina joustavampia, mutta niissä on tietysti korkoriskiä. Jos korot nousevat, rahaston arvo laskee”, muistuttaa Aktian säästämisen ja sijoittamisen johtaja Thomas Lindholm Markkinaraadin lähetyksessä.

Tuotto-odotukset ovat hieman talletuksia korkeampia. Lyhyimmissä rahastoissa noin kahden prosentin luokkaa, mutta vuoden duraatiolla jo 4–5 prosentin tasoa, Lindholm kertoo.

”Eivät nämäkään inflaatiosuojaa tarjoa tällä hetkellä”, muistuttaa työeläkeyhtiö Elon pääekonomisti Tiina Helenius.

Suomessa on runsaat 20 lyhyen koron rahastoa, joiden palkkiot ovat aika lailla samoilla tasoilla, sanoo ekonomisti Markus Aaltonen Suomen Pankista.

”Kilpailu on aika kovaa pankkien ja myös varainhoitajien välillä. Se on kuluttajan etu tässäkin. Mitään ääriröyhkeitä hinnoitteluja ei ole näkynyt pitkään aikaan,” lisää Aktian Lindholm.

Katso videolta, mitä Markkinaraati sanoo pankkikriisistä.