Työkykyiseksi toipuminen influenssasta vie perusterveellä ihmisellä tavallisesti noin viikon, lääkärit sanovat. Työterveyslääkäri on kuitenkin Kauppalehden mukaan tiettävästi jossain tapauksessa kirjoittanut vain kahden päivän sairausloman verikokeella todetun influenssan vuoksi. Juoksuttavatko lääkäriasemat potilaita useilla käynneillä ihan vain kasvattaakseen laskutustaan?

–Influenssassa kuumekin kestää pidempään kuin kaksi päivää ja kunto on heikko. Kaksi päivää tuntuu aika lyhyeltä ajalta kirjoittaa influenssasta sairauslomaa. Usein influenssa sen viikon sairauspoissaolon vaatii, sanoo työterveyshuollon ylilääkäri Minna Pihlajamäki Terveystalosta.

–Työkykyiseksi toipuminen vie perusterveellä tavallisesti noin viikon, sanoo myös EK:n asiantuntijalääkäri Jan Schugk.

Joskus lyhyt sairausloma voidaan kirjoittaa esimerkiksi siksi, että lääkitystä saavan potilaan tulehdusarvot halutaan tarkistaa parin päivän päästä kontrollikäynnillä, Pihlajamäki sanoo.

Pihlajamäen mielestä asiakkaita ei juoksuteta turhaan.

–Influenssa tulee joka vuosi. Ne ovat työllistäviä vaiheita ja meillä on pula tekijöistä. En tällaiseen ole törmännyt, että jotta saataisiin uusia käyntejä, kirjoitettaisiin lyhyt sairausloma, sanoo Pihlajamäki.

Schugk on samaa mieltä.

–Potilaita riittää näinä aikoina muutenkin, eikä työterveyshuollossa varmasti koeta mielekkäänä juoksuttaa asiakkaita käyntisuoritteiden takia.

Ohjeistusta sairauslomien pituuksille ei lääkäreillä ole. Schugk suosittelee jopa viiden päivän omailmoitusta yrityksiin influenssakausina.

Lähde: Kauppalehti, Eeva-Stiina Pesonen