Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen ei usko, että kiista Kansalaispuolueessa heikentää hänen mahdollisuuksiaan nousta keskustan johtoon. Väyrynen selvensi syntynyttä kohua tiedotustilaisuudessa.

Väyrysen perustama Kansalaispuolue repesi viikonloppuna kahtia ja vanha johto ilmoitti erottavansa Väyrysen puolueesta tilinkäyttöepäselvyyksien takia.

Väyrynen kiisti väitteet jyrkästi tiedotustilaisuudessa ja ilmoitti samalla jatkavansa vankkumatta pyrkimystään päästä keskustan puheenjohtajaksi. Väyrynen sanoi luottavansa siihen, että hänet valitaan keskustan johtoon Sotkamon puoluekokouksessa kesäkuussa.

Keskusta tosin aikoo tarkentaa sääntöjään niin, ettei puheenjohtajaehdokas saa olla toisen puolueen jäsen edeltävän vuoden aikana. Väyrysen tie nousee siis pystyyn, jos sääntömuutos ehditään hyväksyä puoluekokouksessa ennen puheenjohtajavaalia.

Väyrynen sanoi pitävänsä sääntömuutoshanketta outona ja heitti, että ”Venäjällä tällaista saattaa tapahtua, mutta ei uskoisi, että Suomessa”. Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ei kuulemma ole Väyryselle soitellut kahteen vuoteen.

Väyrysen mukaan hänen uskottavuutensa keskustan johtoon vain vahvistuu, kunhan kiista Kansalaispuolueessa ratkeaa, minkä Väyrynen arvioi tapahtuvan melko nopeasti. Molemmat osapuolet ovat tehneet omat tukintapyyntönsä kiistaan liittyen.

Vasta syksyllä eduskuntaan

Väyrynen aikoo osallistua kevään mittaan aktiivisesti keskustan piirikokouksiin ja pakottaa keskustan käymään sisäistä keskustelua puolueen linjasta, johon Väyrysen mukaan moni on tyytymätön. Hän aikoo palata Brysselistä Suomen eduskuntaan vasta syksyllä, eikä kesällä, kuten aiemmin uumoili. Kyse on Väyrysen mukaan avustajista, eikä siitä, että paluu syksyllä olisi hänelle taloudellisesti edullisinta.

– Avustajien lomat on voitava pitää ennen kauden päättymistä. Lisäksi on varauduttava Brysselissä työskentelevien avustajien siirtymäkorvausten maksamiseen. Jos jättäisin paikkani kesäkuun alussa, joutuisin toimimaan pitkään kokonaan ilman avustajia, Väyrynen sanoo Puheenvuoron blogissaan ja tarkentaa, että näin hän saa tehdä parlamentaarista työtään neljä viikkoa kauemmin.

Väyrynen ei suostunut spekuloimaan, minkä puolueen riveissä hän palaa eduskuntaan tai aikooko hän joskus erota keskustasta. Väyrynen painottaa, että tilanne selkiytyy kevään mittaan.

Kansalaispuolue vai keskusta?

Uusi Suomi kysyi Väyryseltä, miten hän näkee oman roolinsa Kansalaispuolueessa ja miksi hän haluaa kiistellä puolueen kanssa, vaikka pyrkii keskustan johtoon.

–Kansalaispuolueessahan syntyi erikoinen tilanne sen takia, että puoluejohto syyllistyi laittomuuksiin. Sen takia oli pakko ryhtyä toimenpiteisiin näiden vaikutuksien estämiseksi ja järjestyksen palauttamiseksi puolueeseen, Väyrynen vastaa viitaten sunnuntain avautumiseensa Kansalaispuolueen kaappausyrityksestä.

Väyrysen mukaan hankkeessa ovat mukana Kansalaispuolueen puheenjohtajaksi heinäkuussa valittu Sami Kilpeläinen, varapuheenjohtaja Piia Kattelus sekä Tuula Komsi. Väyrysellä ei Komsin mukaan ole ollut minkäänlaista lupaa varojen siirtelyyn, josta nyt on julkisuudessa kohistu. Lue lisää: ”Väyrynen sanoo kaiken tämän itse” – Kansalaispuolue hämmästelee Paavo Väyrysen lainajärjestelyä

Oliko varainsiirtelyyn puoluejohdon lupa tai oliko asiasta käyty keskusteluja?

–Esitettiin selvityspyyntö. Kaivoin juuri esille sähköpostin, jossa selostin Kilpeläiselle ja Kattelukselle perustelut näille varainsiirroille, eikä Kilpeläinen reagoinut siihen millään tavalla ja Katteluksen kysymys oli vain, että onko Kansalaispuolue todella sitoutunut keräämään ne kannattajakortit, Väyrynen vastasi Uuden Suomen kysymykseen.

Tässä yhteydessä ei Väyrysen mukaan tullut mitään kommentteja liittyen 38 000 euroon, josta nyt kiistellään. Väitteet talousepäselvyyksistä ovat Väyrysen mukaan ”kerta kaikkiaan järjettömiä” ja hän ihmettelee, jos niistä käynnistetään tutkinta. Hän huomauttaa, että viime heinäkuussa Kansalaispuolueen johto sitoutui keräämään kannattajakortteja.

Väyrynen on siirtänyt 38 000 euroa puolueen tililtä avustuksena valitsijayhdistyksen tilille, kun raha oli ensin siirretty puolueelle Suomen linja -yhdistykseltä, joka myy kirjoja ja mukeja. Miksi kaikki tämä siirtely ja monimutkainen kuvio?

–Suomen linja -yhdistys, Kansalaispuolue ja valitsijayhdistys olivat kaikki varattomia. Minun piti omia varojani lainata ensin Suomen linjalle, sitten puolueelle ja puolue antoi avustuksen valitsijayhdistykselle. Tässä oli se perustelu, että kun valitsijayhdistys ei voi enää harjoittaa varainkeruuta, niin puolueella siihen on mahdollisuus ja tätä kautta minulla on mahdollisuus ehkä saada joskus takaisin näitä varoja osallistumalla itsekin aktiivisesti varainkeräykseen, Väyrynen vastaa.

Väyrysen mukaan presidentinvaalikampanjassa toimittiin osin inspiraation pohjalta, koska mukana olivat Suomen linja, Kansalaispuolue ja valitsijayhdistys.

–Laskuja tuli välillä eri tahoille ja niitä sitten joustavasti hoidettiin. Tilanne oli syksyllä hankala sen takia, että kun Kilpeläinen oli valittu puolueen puheenjohtajaksi, hänen piti ottaa vastuu puolueen taloudesta, mutta hän ei tehnyt sitä. Hän ei ottanut itselleen tilinkäyttöoikeuksia, ennen kuin vuodenvaihteessa vasta. Kun tuli laskuja, minun oli pakko maksaa niitä ja jos ei ollut rahaa, minun oli pakko lainata rahaa.

Väyrynen sanoo, että hänellä on yhä saatavia mukimyynnistä Kansalaispuolueelta. Väyrynen ei puhu laittomuuksista, mutta puoluejohdolla on tähän liittyen ”aihetta selvittää tilannetta”. Väyrysen mukaan Suomen linjalle olisi pitänyt maksaa tietty summa hankituista mukeista ja kirjoista. Tarkkaa summaa ei ole laskettu, eikä Väyrynen ryhdy sitä arvioimaan. Valtavan suurista summista ei ole kyse, mutta kuitenkin ”mainitsemisen arvioisista”.

Lauantaina oli 2 kokousta

Väyrysen mukaan Kansalaispuolueen puheenjohtaja on nyt Seppo Hauta-aho, ei enää Sami Kilpeläinen. Hauta-aho kertoo Uudelle Suomelle, että lauantaina järjestettiin kaksi puoluekokousta, joista Väyrysen koolle kutsuma oli laillinen ja jäsenten hyväksymä. Siellä valittiin puoluehallitukseen Hauta-ahon lisäksi Väyrynen ja Akseli Erkkilä.

–Sen kokouksen laillisuutta ja päätösvaltaisuutta ei kukaan moittinut, Hauta-aho sanoo.

Hauta-ahon mukaan samana päivänä myöhemmin kokoontuneessa laittomassa kokouksessa puoluehallituksessa valittiin jatkamaan Kilpeläinen, Kattelus ja Komsi. Kyseisessä kokouksessa Akseli Erkkilä moitti Hauta-ahon mukaan kokouksen laillisuutta. Myöhemmin Väyrynen teki asiasta tukintapyynnön. Hauta-aho kertoo, että nyt odotellaan rauhassa kiistatilanteen ratkeamista.

Hauta-aho sanoo toivovansa Väyrysestä keskustan seuraavaa puheenjohtajaa. Eikö tässä ole ristiriita?

–Menen asiat edellä. Mielestäni Paavo ajaa isoja, hyviä asioita, jotka ovat minusta tärkeämpiä kuin puolue. Puolueet ovat pelkkiä työkaluja.

Hauta-ahon mukaan nyt mennään ”matalalla profiililla”, kunnes kiista on ratkennut ja keskustan puoluekokous ohi. Hänen mukaansa lauantaina päätettiin jatkokokouksesta kesäkuussa, jolloin hallitusta täydennetään ja käsitellään muita vuosikokousasioita.

Lue myös:

Täysi sota Kansalaispuolueessa: Paavo Väyrynenkin otti yhteyden poliisiin

Paavo Väyrynen astui esiin: ”Outoihin uutisiin on luonnollinen selitys”