Suomi tarvitsee oman lobbausrekisterin, katsoo Piraattipuolueen varapuheenjohtaja, Jyväskylän kaupunginvaltuutettu Arto Lampila. Hän kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, että rekisterin tulisi velvoittaa eri päätöksenteon tasoja mahdollisimman laajalti.

–Sitä odotellessa olisi ainakin syytä avata eduskunnan vierailijalistat sekä kannustaa päättäjiä vapaaehtoisesti avaamaan toimintaansa, Lampila ehdottaa.

Blogissaan Lampila viittaa Uuden Suomen ja Ilta-Sanomien julkaisemiin tietoihin raidealan ammattiliittojen maksamista vaalituista. Vaalirahoitusilmoituksista ilmenee, että Raideammattilaisten yhteisjärjestö JHL käytti SDP:n ja Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokkaiden tukemiseen noin 63 000 euroa.

–Sinänsä kysymys ei ole mistään yllättävästä, eikä tässäkään tapauksessa tuessa välttämättä ole mitään sen hämärämpää taustalla. Ei ole ensimmäinen tai viimeinen kerta, kun ammattiliitot rahoittavat vasemmiston tai demareiden ehdokkaita, Lampila korostaa.

–Mutta kyllähän tällaiset yhteydet välillä näyttävät pahalta, tai vähintäänkin herättävät kysymyksiä. Ja siitä tässä kaikessa on kysymys. Demokratian uskottavuuden kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että voimme mahdollisimman läpinäkyvästi seurata, miten ja millaisilla taustavaikuttimilla yhteisistä asioistamme päätetään, Lampila jatkaa

Muun muassa välikysymyskeskustelun opposition puolelta avannut Harry Wallin (sd.) sai yhteensä 4 000 euroa tukea sekä raideammattilaisilta että Veturimiesten liitolta. Lampila huomauttaa, että myös liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) tulisi avata, mitä tahoja raideuudistuksessa hän kuuli.

–Tarvitsemme mahdollisimman laajasti eri päätöksenteon tasoja velvoittavan lobbausrekisterin. Esimerkiksi tämän päivän välikysymyskeskustelun seuraamiseen antaisi erittäin tärkeää taustatietoa, jos voisi vaivattomasti tarkistaa, millaista yhteydenpitoa raidealan ammattiliiton ja vaalirahoitusta saaneiden poliitikkojen välillä on ollut - tai vastaavasti perehtyä siihen millaisia toimijoita uudistusta valmistellut ministeri on tavannut prosessin aikana, toteaa Lampila.

LISÄÄ AIHEESTA: Vasemmisto lyttäämässä hallituksen VR-mylläystä – Raideliitolta 63 874 € vaalitukea