Kuva: Kuvakaappaus / Twitter

S-ryhmän Rainbow-broilerileikkeleisiin käytetään brasilialaista lihaa, mikä nousi esiin eduskunnan kyselytunnilla tänään. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) vaati kaupalta vastuuta.

Asian nosti julkisuuteen Suomen Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Hanna Hamina, joka ihmetteli Twitterissä broilerileikkeleen alkuperää. Tuotteesta näkyy, että liha on peräisin Brasiliasta, mutta tieto näkyy tuotteen takana pienellä printillä ainesosat-luettelossa. Kannessa kerrotaan, että valmistuttaja on S-ryhmä ja valmistaja suomalainen Pouttu.

Rainbow on niin sanottu private label -tuote eli ketjun oma merkki.

”Onhan se kiva kyykyttää suomalaista vastuullista elintarvikeketjua näillä private label -tuotteilla. Aika lyhyt on asiakkaan muisti kun brasilialainen lihateollisuus rypee edelleen erilaisissa kriiseissä jotka liittyvät lihan laatuun ja tuotantotapaan", hän twiittasi.

”Aika moni kuluttaja jättäisi tuotteen ostamatta, jos lihan alkuperä olisi kunnolla näkyvissä tuotteen kannessa. Lihaa tuotetaan kaukomaissa eri lähtökohdista kuin Suomessa, jossa otetaan huomioon vastuullisuuden kaikki ulottuvuudet.”

Leppä ihmetteli jo Twitterissä, kuka kysyy oikeasti tuotetta, jonka tuotantotavasta ja eläinten hyvinvoinnista ei varmuudella tiedä, kun saatavilla on kotimainenkin brändituote.

S-ryhmän kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu puolustautui syytöksiä kohtaan Twitterissä.

”Olemme pyytäneet tästä tuotteesta tarjouksia kotimaisella raaka-aineella. Valitettavasti emme ole saaneet vastauksia”, hän twiittasi.

”Ei ole kyse raaka-aineen hinnasta, kun kukaan ei ole tarjonnut millään hinnalla”, hän vielä tarkentaa.

Hänen mukaansa Rainbow-merkkiä käytetään silloin, kun reseptiikka ei mahdollista Hyvää Suomesta -merkkiä.

”Kotimaista-tuote tehdään aina kun se on mahdollista.”

Asian nosti kyselytunnilla esiin keskustan konkarikansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila, joka huomautti, että Euroopan komissio on asettanut brasilialaiset siipikarjatuottajat lihantarkastusten jälkeen mustalle listalle. Hän kysyi, miten voidaan todella estää se, että Suomessa myydään lihaa, jonka komissiokin on tuonut selkeästi epäilyksen alaiseksi.

Lepän mukaan tilanteeseen kulminoituu yksi keskeinen ongelma Suomen elintarvikemarkkinoilla. Hänen mukaansa meille tulee tuotteita ja raaka-aineita, jotka eivät ole Suomen tai EU:n säädösten mukaisella tavalla kestävästi tuotettuja.

”Tämä pitää saada loppumaan. Pidän erittäin arveluttavana S-ryhmän toimintaa tässä mielessä. Erittäin arveluttavana”, Leppä sanoi painokkaasti.

Lepän mukaan hallitus on tiukentanut alkuperämerkintöjä ja tänään valtioneuvosto hyväksyi uuden elintarvikemarkkinalain, joka osaltaan tuo reiluutta tilanteeseen. Lisäksi EU:n sisällä keskustellaan siitä, millaisia tuotteita Suomeen jatkossa voi tuoda. Lepän mielestä kyseessä on monimutkainen vyyhti, johon liittyy myös maailman kauppa.

”Tämä on vakava paikka ja sen vuoksi kaupalla on nyt tässäkin iso vastuu, miten toimitaan kestävästi ja vastuullisella tavalla”, Leppä sanoi.

Aiemmin Leppä on vaatinut kaupan alaa avaamaan vuoropuhelun maanviljelijöiden ahdingosta, joka johtuu osaltaan siitä, että tuottaja saa liian pienen korvauksen kaupalle toimittamistaan tuotteista.

Haminan twiitin aloittamasta keskustelusta kertoi ensimmäisenä Maaseudun Tulevaisuus.