Kuva: Teemu J. Kammonen / Uusi Suomi
Kuva: Teemu J. Kammonen / Uusi Suomi

Suomessa poliisin tietoon tulleiden raiskausrikosten epäillyt ovat valtaosin suomalaisia. Ulkomaiden kansalainen oli epäiltynä raiskausrikoksesta kolmasosassa tapauksia, selviää Tilastokeskuksen tuoreista luvuista.

Uusi Suomi etsi Tilastokeskuksen julkisesta tietokannasta tuoreimmat tiedot vuosilta 2009-2011. Tuona aikana poliisi selvitti yhteensä 1 730 raiskausrikosta. 33,2 prosentissa selvitetyistä raiskausrikoksista epäiltiin ulkomaiden kansalaista.

Kansallisuuksien kärjessä oli selvästi Suomi (66,8 prosenttia). Muiden maiden kärjen muodostavat irakilaiset (4,8 prosenttia) ja virolaiset (1,7 prosenttia). Somalian kansalaiset ovat tilastossa kolmantena (1,6 prosenttia). Kymmenen kansalaisuuden tilastokärjen näet klikkaamalla oikealta auki graafien kuvia.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoissuunnittelijan Hannu Niemen mukaan kyse on tilastosta, jota on turha pitää piilossa.

- Tilastoista näkyy, että ulkomaalaiset syyllistyvät tällaisiin rikoksiin selvästi useammin kuin kantasuomalaiset ja tämä on ongelma, Niemi sanoo Uudelle Suomelle.

- Kyse on ilmiöstä, jota on pitänyt esillä muutama kansanedustaja. Lähinnä perussuomalaiset kansanedustajat.

Seksuaalirikokset ovat usein hankalasti selvitettäviä rikoksia, joista nostetut syytteet eivät välttämättä menesty poliisitutkinnan jälkeen oikeudessa. Pelkkä epäily ei tee kenestäkään seksuaalirikollista, eikä suuri osuus kansalaisuustilastossa välttämättä tarkoita mitään.

Niemi viittaa Marokkoon, joka nousee Tilastokeskuksen luvuissa raiskausrikosten toiseksi suurimmaksi yksittäiseksi kansallisuudeksi suomalaisten jälkeen. Marokko on tilastollinen sattuma, sillä vuonna 2010 Vaasassa selvisi laaja rikossarja, jossa yhden ihmisen epäiltiin syyllistyneen yli 150 rikokseen.

Vaasan rikossarja osoittaa, kuinka hankala tilastoitava rikollisuuden laji seksuaalirikokset ovat. Vuosittain selviää vain hieman yli puolentuhatta rikosta. Kaikkiaan Suomessa poliisi selvittää vuosittain yli 300 000 rikosta.

Kaikissa selvitetyissä rikoksissa ulkomaalaisten osuus on ollut vuosina 2009-2011 noin 10-12 prosenttia. Niemen mukaan kaikista rikosepäilyistä joka neljän kohdistuu ulkomaan kansalaiseen. Yliedustus raiskausrikoksissa on selvä.

Pieni otanta

Tänään Aamulehti uutisoi ulkomaalaisten tekemistä raiskauksista. Lehti kertoi paitsi viime vuosien kansalaisuustilastoista myös oikeusministeriön maaliskuussa julkaisemasta vuosia 2006-2009 koskeneesta tutkimuksesta.

Oikeusministeriön tutkimuksessa raiskauksesta tuomituista 34 prosenttia oli ulkomaalaisia. Ulkomaalaisia on Suomen väestöstä vain noin kolme prosenttia.

Tutkimuksen tehnyt Optulan ylijohtaja Tapio Lappi-Seppälä huomautti tuolloin, että raiskausrikosaineisto on suhteellisen pieni. Pienuudesta huolimatta aineisto näyttää selvän vinouman ulkomaalaisten osuudessa tuomituista. Syy ei ole tällä hetkellä selvä.

- Sattumalle täytyy jättää mahdollisuus. Ulkomaalaisten tekemät seksuaalirikokset ehkä huomataan, ilmoitetaan ja tuomitaan helpommin, Optulan Lappi-Seppälä arveli maaliskuussa.

Toistaiseksi ulkomaalaisten osuutta raiskausrikostuomioissa ei ole selvitetty kunnolla. Syitä tai syytä ei siis tiedetä. Oikeusministeriö ja Optula ovat jo käynnistäneet tutkimuksen asiasta.

- Luvut pistävät silmään. Kotouttamisen puolelta on selvitettävä, olisiko siellä tekemistä, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson lupasi äskettäin.