Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) katsoo, että suomalaisen oikeustajun mukaan törkeästä seksuaalirikoksesta voisi menettää Suomen kansalaisuuden. Seksuaalirikokset eivät kuitenkaan ole listattuna uudessa lakiesityksessä, jolla terrorismi- tai maanpetosrikoksiin syyllistyneiltä kaksoiskansalaisilta voitaisiin jatkossa viedä kansalaisuus.

”Kyllä viime viikkojen tapahtumat ovat saaneet allekirjoittaneen miettimään entistä enemmän sitä, miksi emme voisi myös antaa signaalia, että suomalaisten perusarvojen vastaan hyökkääminen johtaisi samaan tulokseen”, Mykkänen sanoo Uudelle Suomelle.

”Minun oikeustajuuni se mahtuisi, että kansalaisuus voitaisiin ottaa pois.”

Mykkänen kertoo, ettei hallitus tai sisäministeriö ole valmistelemassa asiaan täydentävää esitystä, jolla törkeitä seksuaalirikoksia lisättäisiin eduskunnalle annettuun lakiesitykseen. Esitys on siirtynyt jo eduskunnan käsittelyyn.

”Emme lisäesitystä tällä hallituksella ehdi tehdä. Se täytyy erittäin huolella tehdä. Mutta kannustin eilen eduskunnan isossa salissa hallintovaliokuntaa ja perustuslakivaliokuntaa tarkastelemaan myös sitä, voitaisiinko Suomen perustuslain ja kansalaisuutta koskevia kansainvälisiä sopimuksia tulkita niin, että esimerkiksi törkeä seksuaalirikos olisi hyökkäys Suomen perusarvoja vastaan”, sisäministeri sanoo.

”Silloin olisi kansallisen edun elintärkeä osa, että kansalaisuus voitaisiin tällaisessa tilanteessa ottaa pois.”

Mykkänen korostaa, että nyt eduskunnalle annettua esitystä on valmisteltu viime keväästä lähtien.

”Se on lähtenyt siitä turvapaikkapoliittisen ohjelman linjauksesta, että nimenomaan terrorismirikosten osalta kansalaisuuden poistaminen otetaan käyttöön.”

LUE MYÖS: Hollanti otti kansalaisuuden pois 4 jihadistilta – Tutkija: Suomenkin harkittava vakavasti

Eduskunnan valiokuntakäsittely ei takaa, että lisäys tulisi lakiesitykseen myöhemmin. Perinteisesti eduskunnassa on myös katsottu, että näin merkittävät ja oikeudellisesti vaikeat muutokset tulisi muutenkin valmistella hyvin etukäteen. Kansalaisuuden poistaminen terrorismirikoksen vuoksi ei sekään ole helppo uudistus, Mykkänen myöntää.

”Me olemme tyytyväisiä, jos perustuslakivaliokunta pystyy ja ehtii löytämään perustuslain tulkinnan tähän terrorismirikosten kohdalla. Jos samalla pystytään luomaan jo jonkinlaista tulkintaa, olisiko jatkossa mahdollista säätää lailla kansalaisuuden menettäminen törkeiden seksuaalirikosten kohdalla, niin vielä parempi”, sisäministeri toteaa.

Jos hallituksen esitys menee läpi, ei jatkossakaan kansalaisuutta voitaisi ottaa pois kuin sellaisilta rikollisilta, jotka ovat Suomen ja toisen maan kaksoiskansalaisia. Suomi on kansainvälisesti sitoutunut kansalaisuudettomuuden kitkemiseen, eli kansalaisuuden poistaminen ei saa johtaa tilanteeseen, jossa henkilöllä ei olisi minkään maan kansalaisuutta.

Sisäministeriössä on korostettu myös, että jos kansalaisuus otetaan pois, pitäisi henkilöllä olla riittävät tosiasialliset siteet siihen maahan, jonka kansalaisuus hänelle jää.

Tarkoittaako tämä sitä, että toisen polven maahanmuuttaja ei voi menettää Suomen kansalaisuutta?

”Ei se syntymäpaikkaa tai polvea kysy, että sikäli voi menettää. Mutta riippuu juuri siitä, minkälaiset siteet hänelle arvioidaan syntyneen toiseen kotimaahan. Mutta tässä on kieltämättä tällaisia rajoittavia piirteitä, milloin tätä voidaan käyttää”, Mykkänen sanoo.

LUE LISÄÄ:

Seksuaalirikokset: ”Tuomioiden alaraja ylös”, sanoo Leena Meri Ylellä

Heinäluoma ja Halla-aho samaa mieltä MTV:llä: Rikollisilta voitava ottaa Suomen passi pois

Monikulttuurisuusneuvoston puheenjohtaja: Rikolliset takaisin kotimaihinsa – Valtion toimittava nyt

Oulun poliisi varoittaa perheitä: Nuoria tyttöjä houkutellaan kontaktiin – johtanut seksuaalirikoksiin