Journalismin ja komiikan välistä suhdetta tutkiva Janne Zareff sanoi tänään MTV3:n Huomenta Suomessa ymmärtävänsä hyvin ”hihamerkkikohusta” nousseen suuttumuksen. Kansanedustaja James Hirvisaari (ps.) on kritisoinut voimakkaasti tiedotusvälineitä avustajansa Helena Erosen blogitekstin takia.

Eronen kirjoitti, että ulkomaalaisille voisi laittaa hihamerkit heidän tunnistamisekseen. Hirvisaari kritisoi uutisointia, jossa tämä ehdotus otettiin tosissaan, kun kyse oli selvästä satiirista. Eronen itse on pahoitellut huonoa huumoriaan.

- Vitsit on huono tapa osallistua poliittiseen keskusteluun. Vielä tänä aamuna lehdissä keskusteltiin siitä, onko tämä huumoria ja jopa kiistettiin, että kyseessä olisi huumoria. Kyllä mun mielestä pitäisi nähdä, että teksti ei ole vakavissaan kirjoitettu. Mä ymmärrän hirveen hyvin kansanedustaja Hirvisaaren tuohtumuksen. Ne otsikot, joissa kerrottiin, että kansanedustajan avustaja vaatii hihamerkkejä ulkomaalaisille, eiväthän ne pidä paikkaansa. Ei komiikkaa voida arvioida samalla tapaa kuin suorasanaista puhetta, Janne Zareff sanoi Huomenta Suomessa tänään.

- Vaikka kyseessä olisikin ennakkoluuloinen tai jopa rasistinen vitsi, ei voida missään tapauksessa vetää sitä johtopäätöstä, että nyt vaaditaan hihamerkkejä ulkomaalaisille. Se asiavirhe pitäisi oikaista (tiedotusvälineissä), mutta eihän sitä tule koskaan tapahtumaan, Zareff totesi.

Hän myös arvioi Erosen blogitekstiä ja totesi, että sen taustalla on ennakkoluuloja. Erosen teksti perustui Ylen uutiseen, jossa vähemmistövaltuutetun toimisto ihmetteli poliisin tapaa kysellä henkilötietoja ulkomaalaisista.

- Tämä vitsailija itse on kertonut julkisuudessa, mille tässä pitäisi nauraa. Hän on ainakin kahdessa haastattelussa kertonut, että oli tarkoitus nauraa sille ajatukselle, että poliisilta aina viedään mahdollisuudet tunnistaa epäilyttäviä rikollisia kadulla ja estää heitä jopa selvittämästä näiden henkilöllisyyttä, Zarreff sanoi.

- Alkuperäisessä jutussa ei puhuttu siitä, että poliisi ei saisi tarkistaa rikollisten henkilöllisyyttä, vaan siitä, että poliisi ei saa tarkistaa kenekään henkilöllisyyttä pelkästään vaikkapa ihonvärin perusteella. Joten edellytyksenä sille, että siitä voi löytää huumoria, on tehtävä sellainen oletus, että ne ihmiset, jotka näyttävät ulkomaalaisilta, ne ovat epäilyttäviä ja alttiimpia tekemään rikoksia, Zareff analysoi.

Uuden Suomen ylläpitämässä Puheenvuoro-palvelussa kukin bloggaaja vastaa itse teksteistään. Uusi Suomi voi kuitenkin poistaa asiattomiksi kokemiaan tekstejä palvelusta. Uusi Suomi poisti Helena Erosen tekstin Puheenvuoro-palvelusta jo ennen uutisjuttujen julkaisua.