Rovaniemeläinen ravintolayrittäjä Matti Henttunen arvosteli Suomen alkoholipolitiikkaa kovin sanoin tänään Helsingin Messukeskuksessa järjestetyssä paneelikeskustelussa.

–Sosiaali- ja terveysministeriössä on keskusteltu, että ravintoloiden jatkoja pitää lyhentää. Minusta se on ihan pöyristyttävä väite. Jatkoajalla ei ole mitään tekemistä kulutuksen kanssa, paneelikeskustelua yleisöstä seurannut Henttunen sanoi kiihtyneen oloisena.

–Ravintoloiden toimivaltuuksia ei saa missään nimessä entisestään heikentää. Siellä menee jo ihan tarpeeksi huonosti, hän lisäsi.

Myös sosiaali- ja terveysministeriön hallintoneuvos Ismo Tuominen pitää alkoholin nauttimista ravintoloissa koteihin verrattuna parempana vaihtoehtona.

–Hallituksen sisällä voi olla erimielisyyttä siitä, miten alkoholin haittoja vähennetään. Yksi keino on esimerkiksi siirtämällä kulutusta päivittäistavarakaupoista ravintoloihin, Tuominen sanoi.

–Minun tavoitteeni on, että valvottuihin tiloihin siirrettäisiin sieltä puistojuomisesta ja kalsarikänneistä, hän lisäsi.

Henttunen kuvaa Suomen alkoholipolitiikkaa ”täysin epäonnistuneeksi”.

–Miksi pumppaamme rahaa Viroon? Siihen pitää tulla konkreettinne muutos, Henttunen sanoi.

Henttunen kertoo käyneensä Virossa pari viikkoa sitten, ja huomanneensa, että Virosta tuodaan tuhansilla euroilla alkoholia ja myydään ne heti Helsingin satamassa.

–Tämä tiedostetaan, eikä tehdä mitään, hän ihmetteli.

–Harjoitettu virheellinen anniskelua syrjivä alkoholipolitiikka on tullut tiensä päähän. Sosiaali- ja terveysministeriö tekee ainoastaan ja sosiaali- ja viranomaispolitiikkaa elinkeinopolitiikan ja työllisyyspolitiikan sijaan, hän lisäsi.

Henttusen mukaan ravintoloita on syyllistetty alkoholin haitoista, vaikka haitat syntyvät hänen mukaansa pääosin kotona nautitusta alkoholista.

–Tähän on tultava loppu. Meillä ei ole enää varaa poliittiseen virheelliseen päätöksentekoon, hän sanoi.

Paneelikeskustelussa paljastui myös, miten paljon suomalaiset todella ostavat alkoholia Virosta. Alkoholijuomakauppayhdistys SAJK:n puheenjohtaja Tarja Uitti kertoi, että vuosittainen kasvu on noin 20 prosenttia ja kesällä 35 prosenttia. Lue koko juttu täältä.

Ehyt ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi kertoi viime viikolla, ett on parempi mennä ravintolaan, koska silloin ei olla lasten edessä päihtymässä.