Kokoomusnuorten varapuheenjohtajan Saul Schubakin eilinen kommentti lapsilisistä on herättänyt valtavan ärtymyksen suomalaisessa julkisuudessa. Schubak ehdotti lapsilisien poistoa, koska ne lisäävät mahdollisesti syrjäytymistä.

- Lapsilisillä ja muilla tulonsiirroilla on hyviä vaikutuksia, mutta myös negatiivisia sivuvaikutuksia, joita ei ole otettu tarpeeksi huomioon, Schubak sanoi eilen Uudelle Suomelle.

Lue Saul Schubakin ja kokoomusnuorten puheenjohtajan Antti Häkkäsen haastattelu eilisestä jutustamme.

Schubakin mukaan lapsilisät lisäävät syrjäytymistä, sillä ne kannustavat perheitä hankkimaan lapsia huolimatta siitä, onko perheellä mahdollisuuksia ottaa vastuuta lapsen kasvattamisesta.

Keskustelu ryöpsähti myös Uuden Suomen blogeissa voimakkaasti. Henri Myllyniemi toivottaa Schubakin avauksen Uuden Suomen blogissaan tervetulleeksi.

- Jos joku on sitä mieltä, että lähtöasetelmat pennulle ovat yhtäläiset tai että kumpikin tarvitsee taloudellista tukea jälkikasvun vuoksi, niin saa olla. Saa pahastua, saa tuohtua. Kunhan sitten edes ajatellaan myös itse asiaa, Myllyniemi kirjoittaa.

Myllyniemi muistuttaa vielä, ettei yksi yksittäinen henkilö kykene muuttamaan lapsilisäjärjestelmää.

Martti Asikainen uskoo Schubakin ymmärtäneen lapsen saamisen väärin.

- Jos Saul oikeasti luulee, että lapsen hankkiminen on kannattava bisnes ja siinä jää tukien ja lisien kanssa voitolle, niin aika vähänpä Sauli tietää. Epäilemättä elämä tulee joskus yllättämän Saulin, Asikainen kirjoittaa blogissaan.

Asikainen ehdottaa puolestaan tulorajaa, jonka ylittäville perheille lapsilisää ei enää maksettaisi.

Ossi Mäntylahti selittää blogissaan Schubakin näkemyksen edustavan libertarismia, joka on ”vapautta ilman vastuuta”. Mäntylahti ilmoittaa kannattavansa lapsilisiä.

- Kaikkialla maailmassa alemman sosiaaliluokan ihmiset tekevät enemmän lapsia kuin ylemmän sosiaaliluokan ihmiset. Tämä yleismaailmallinen totuus pätee yhtä lailla, olipa lapsilisiä tai ei, Mäntylahti kirjoittaa.

- On hyvä pääsääntö, että jokaisen täytyy pystyä elättämään itsensä ja perheensä. Mutta lasten ollessa kyseessä olen valmis joustamaan tästä. Tärkein syy tähän on se, että kyse on ensisijaisesti lasten hyvinvoinnista, ei heidän vanhempiensa.

Henri Heikkinen puolustaa Saul Schubakin ajattelun taustalla olevaa ideaa.

- Minä muuttaisin mallia niin, että verolle koko etuus, mikä leikkaisi sen suurituloisimmilta, jotka eivät sitä tarvitse. Lisäksi se pitäisi muuttaa regressiiviseksi, eli suurin tuki maksettaisiin ensimmäisestä lapsesta, ja aina kunkin seuraavan lapsen kohdalla tuki olisi pienempi. Pitäisi myös olla raja sille, kuinka monesta lapsesta lapsilisää voi saada, Heikkinen kirjoittaa blogissaan.

Uusi Suomi kokosi Puheenvuorosta parhaat kirjoitukset liittyen lapsilisiin ja Schubak-gateen. Lista alla.