Uskontoon ja kouluihin liittyvät asiat ovat suomalaisille herkkiä, toteaa Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkonen.

Rahkonen kommentoi Facebookissa tänä viikonloppuna revennyttä kohua koulujen joulujuhlista ja joulukirkosta. Apulaisoikeusasiamies on päättänyt, että koulu ei voi järjestää joulujuhlaansa kirkossa. Varsinkin keskustalaiset, kokoomuslaiset ja kristillisdemokraatit ovat älähtäneet linjauksesta.

LUE MYÖS:

Ratkaisu ei kiellä koulun joulukirkkoa, vaan kaikille oppilaille tarkoitetun koulun joulujuhlan järjestämisen kirkkorakennuksessa. Tästä huolimatta joulukirkko ja joulujuhla ovat menneet sekaisin keskustelussa.

”Eräässä mielipidekyselyssämme muutama vuosi sitten selvisi, että poliitikolle yksi varmimmista tavoista menettää kannatustaan olisi ehdottaa Suvivirren kieltämistä koulujen kevätjuhlissa”, Juho Rahkonen kirjoittaa.

Hänen mukaansa ”joulujuhlagate” ei välttämättä sada pelkästään perussuomalaisten laariin, koska myös kokoomuksesta, keskustasta ja kristillisdemokraateista reagoitiin siihen nopeasti.

”Tällaisesta on helppo vetää poliittiset irtopisteet, koska aihe nostaa monella tunteet pintaan”, Rahkonen toteaa.

(Juttu jatkuu Facebook-päivityksen jälkeen.)

Politiikan tutkija Johanna Vuorelmalla on samankaltaiset ajatukset.

”Poliittisen retoriikan ikiliikkuja on puolustaa asioita, joiden väittää olevan kieltämisen uhan alla. Mitä symbolisempi ja tunnepitoisempi asia, sitä parempi. Juhannussauna, vihreät kuulat, maakuntalaulut - ne saatetaan kieltää milloin vain!” Vuorelma tviittaa.

Poliitikkojen kritiikissä paljon huomiota herätti keskustan puheenjohtajan, elinkeinoministeri Katri Kulmunin kanta.

”Toivon, että koululaiset voivat pitää joulujuhlia jatkossakin myös kirkossa. Tämä on ollut myös lainsäätäjän tahtotila”, Kulmuni tviittasi.

”Tällainen harhaanjohtava retoriikka on sukua väitteelle, että liha viedään kansalaisen suusta jos yksittäinen yritys tai kaupunki vähentää lihankulutusta. Opiskelija saa käydä joulukirkossa niin paljon kuin haluaa. Identiteettipoliittista kalastelua, joka harhauttaa keskustelua”, Vuorelma kommentoi Kulmunin ulostuloa.

LUE MYÖS: