Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen johtaja Torsti Sirén pitää Suomen maailmalle antamaa viestiä Ukrainan tilanteesta epäselvänä ja monitulkintaisena. Hänen mielestään Suomesta annetut lausunnot ovat ristiriidassa tekojen kanssa.

– Välillä Krimin miehitys on tuomittu ja välillä ollaan tehty sellaista politiikka, että voidaan tulkita, että se hyväksytään, Sirén sanoo Uudelle Suomelle.

Sirén otti yhteisöpalvelu Facebookissa voimakkaasti kantaa valtio-omisteisen energiayhtiö Fortumin päätökseen liittyä ydinvoimayhtiö Fennovoiman omistajiin. Venäläisen valtionyhtiö Rosatomin kanssa tehtävä ydinvoimalahanke ei Sirénin mielestä anna maailmalle sellaista kuvaa, että Venäjän toimia Ukrainassa ei hyväksytä.

– Suomella ei ole mitään selkärankaista sanomaa maailmalle itsestään eikä siitä maailmasta, jota haluaisimme edistää. Pelkoon perustuva ja lyhytnäköinen taloudellinen eduntavoittelu Venäjä-yhteistyön osalta ei kestä päivänvaloa. Jos jotain sanomaa tekojen perusteella halutaan etsiä, niin se lienee seuraava: Krimin miehitys on ok, Venäjän johtama sota Donbassin alueella on ok ja Suomi pyrkii läheiseen yhteistyöhön Venäjän kanssa, no matter what. Surullista, Sirén kirjoitti eilen maanantaina Facebookissa.

Hänen mielestään ”tuntuu hieman oudolta”, että Ukraina on ”jätetty tuohon olemaan ja hyväksytty se tilanne, että Krim on miehitetty ja Donbassissa venäläiset käyvät taisteluita Ukrainaa vastaan”. Sirénin mukaan Suomi peittää Ukrainan tilanteen päivänpolitiikan alle, ikään kuin sille ei voisi mitään. Samalla Suomessa pidetään yllä suhteita Venäjään kuten ennenkin.

– En kiistä sitä, etteikö Venäjän kanssa pitäisi jollain tavalla olla yhteistyössä. Totta kai pitää olla, mutta jos jotain arvopolitiikkaa harrastetaan Suomessa, niin arvot on sitten arvot, eikä niin, että ne heitetään aina milloin tahansa kuoppaan, Sirén sanoo.

Hänen mielestään pitäisi pohtia, miten Suomi toivoisi muun maailman toimivan, jos Suomi olisi Ukrainan tilanteessa.

–Silloin tuskin toivoisi, että muu maailma on sen huonon asian puolella sanoissa tai teoissa. Välillä näyttää vähän ihmeelliseltä sanojen ja tekojen ristiriita, Sirén toteaa.

Sirén on Ukrainan kriisin aikana tullut tunnetuksi suorasanaisista kannanotoista ja tulkinnoista, joissa hän on painottanut Venäjän roolia Krimin ja Itä-Ukrainan tapahtumissa.