Euroopan pörssit ovat avautuneet jyrkkään laskuun brittien kansanäänestyksen tuloksen jälkeen. Frankfurtin pörssi oli avauksessa 9,9 prosentin pudotuksessa, Lontoon pörssi 7,5 prosenttia ja Pariisin 8 prosenttia laskussa. Myös punta on heikentynyt jyrkästi ja on nyt alimmillaan 30 vuoteen. Suomessa markkinat ovat tänään kiinni juhannuksen vuoksi.

–Markkinoilla on nähty jo nyt ennennäkemättömiä liikkeitä, liikkeitä, joita ei ole koskaan ennen nähty tällaisessa suurluokassa. Markkinat hinnoittelivat vahvasti sisään skenaarion siitä, että Brexit ei tule toteutumaan. Markkinat olivat selkeästi ylioptimistisia, sitten tuli sokki ja reaktiot ovat sen mukaiset, Nordean päästrategi Jan von Gerich analysoi videokommentissaan.

Von Gerich korostaa sitä, että kukaan ei nyt tiedä, mitä tapahtuu.

–Turha teeskennellä, kukaan ei tiedä varmasti, mitä tulee tapahtumaan. Brexit-leiri oli yhtenäinen siitä, että Britannian pitää lähteä EU:sta, mutta heillä ei ole yhteistä näkemystä siitä, millä tavalla ja millä ehdoilla lähtö tapahtuu. Sitä nyt arvuutellaan. Siihen liittyy suurta epävarmuutta.

Rahoitusmarkkinoiden kannalta ratkaisevat hetket ovat von Gerichin mukaan edessä ensi viikolla.

–Markkinoilla on tapana ylireagoida. Mielenkiintoisempaa on, mitä avauksen jälkeen tapahtuu: löydetäänkö pohjat ja alkaako toipuminen. Markkinoilla ylilyönnit ovat ihan tavallisia. Toivon, että pohjat nähtäisiin jo tänään. Jos kurssilasku jatkuu ensi viikolla, kannattaa huolestua enemmän.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus puolestaan kommentoi Twitterissä, että nyt on ”totaalinen taloudellinen ja poliittinen myrsky päällä”.

–Vastoin yön ennakko-odotuksia Britannia äänesti sittenkin EU-eron puolesta. Markkinat kokivat totaalisen järkytyksen. Käsillä on kerran elämässä -hetki. Mureneminen näkyy markkinoiden lisäksi politiikassa. Jo nyt EU-skeptikkojen äänenpainot vahvistuneet ympäri Eurooppaa ja päinvastaisesti EU-myönteiset Skotlanti ja Pohjois-Irlanti hamuavat takaisin EU:hun ja jopa irti Britanniasta. Varmaa on ainoastaan pitkä epävarmuus taloudessa ja politiikassa, hän kommentoi aamulla julkistamassaan katsauksessa.

Suomen kannalta ”isku” tulee Brotheruksen mukaan ikävään hetkeen.

–Juuri talouden päästyä kohtuulliseen kasvuun ja asuntomarkkinoiden piristyessä laaja-alaisesti, suistaa shokkitulos kehityksen raiteiltaan. Kasvu ennusteita tullaan viilaamaan alaspäin.