Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtajan Piia Kuosmasen mielestä Keskuskauppakamarin ehdotus muuttaa opintotuki lainaksi asettaisi suomalaiset eriarvoiseen asemaan. Opintotuen muuttaminen lainaksi ei hänen mukaansa pitkällä aikavälillä toisi valtiolle säästöä.

–Tämä on ihan valtava yhdenvertaisuusongelma. Niillä ihmisillä, joilla on jo paremmat lähtökohdat elämään, olisi paremmat edellytykset opiskella, Kuosmanen sanoo Uudelle Suomelle.

–Ne joilla on heikommat taloudelliset edellytykset eivät välttämättä pysty enää opiskelemaan, jos he joutuvat ottamaan vain lainaa, hän lisää.

Kuosmanen korostaa, että opintotukea ei kannata käsitellä yhtenä kustannuseränä, koska se on investointi.

–Opintotuki mahdollistaa ihmisten kouluttautumisen, mikä mahdollistaa, että he myöhemmin tekevät tuottavaa työtä, hän toteaa.

Tutkimusten mukaan korkeakoulutus pidentää ihmisten työuria.

–Se kokonaishyöty, minkä yhteiskunta saa siitä, että mahdollisimman moni ihminen kouluttautuu, on aivan valtava, joten ei kannata tuijottaa vaan siihen summaan, mikä valtiolla menee opintotukeen. Se on nimenomaan investointi tulevaisuuteen, eikä kustannuserä, Kuosmanen summaa.

Kuosmanen muistuttaa, että opintotuesta käytiin viime keväänä laajaa poliittista keskustelua. Hänen mukaansa nykymalli on ehdottomasti toimivin, kun halutaan antaa kaikille mahdollisuus täyspäiväiseen opiskeluun.

–Jos halutaan, että Suomi on sellainen yhteiskunta, jossa kaikki voivat kouluttautua, niin tämä (Keskuskauppakamarin ehdotus) kyllä rapauttaisi sen pohjan, Kuosmanen sanoo.

Keskuskauppakampari vaati eilen välittömiä toimia julkisen sektorin menojen hillitsemiseksi. Järjestön listalla on muun muassa eläkeiän nosto, työikäisten sosiaalitukien karsiminen sekä opintotuen muuttaminen lainaksi.