Yrittäjäjärjestö Suomen Yrittäjät haluaa luopua yleissitovista työehtosopimuksista. Kohtuulliset työehdot varmistettaisiin Suomen Yrittäjien mielestä ottamalla käyttöön yleinen, kaikkia aloja koskeva minipalkka.

Suomen Yrittäjien johtaja Rauno Vanhanen arvioi, että noin 1000-1500 euron välille sijoittuva minimipalkka voisi olla sopiva.

–Näkisin, että minimipalkan tulisi olla pienempi kuin tämänhetkisen työehtosopimuksen mukaiset taulukkopakat, jotta avattaisiin työnsaantimahdollisuudet niillekin, jotka eivät nyt pääse töihin, koska heidän työsuoritteensa arvo ei vastaa nykyisiä palkkoja, Vanhanen sanoo Uudelle Suomelle.

Hänen mielestään pitäisi ottaa huomioon, työmarkkinatuen, toimeentulotuen ja asumistuen yhteenlaskettu määrä.

–Karkeasti voisi sanoa, että minimipalkka osuisi jonnekin 1000-1500 euron väliin, Vanhanen sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, että kyseessä on minimipalkka, ja suuri osa työntekijöistä saisi parempaa palkkaa.

–Pidän ihan selvänä, että normaali kilpailutilanne työvoimasta pitää kiinni työntekijöistä varmistaa sen, että todellinen palkkataso normaaleilla työmarkkinoilla on jotain ihan muuta kuin minimipalkka, Vanhanen sanoo.

Jos Suomen työehtojärjestelmän velvoittavuutta lievennettäisiin, yritykset pärjäisivät paremmin kilpailussa, säilyttäisivät työpaikat ja työllistäisivät jopa lisää, Suomen Yrittäjät kertoo.

Esimerkiksi kaupan alalla alin palkka on 1688 euroa.

Kuluttajatutkimuksen laskelmien mukaan Suomessa asuva tarvitsee kuukausittain 365 tavaraa ja palvelua, jotka ovat välttämättömiä toimeentulon ja yhteiskunnalliseen toimintaan osallistumiseen. Näiden hankkiminen maksaa 495-1497 euroa kuukaudessa ilman asumista ja liikennemenoja.