Presidentti George W. Bushin neuvonantajana toiminut Alan J. Steinberg uskoo, että presidentti Donald Trump saattaa tänä vuonna vaihtaa presidenttiytensä immuniteettiin eli rikossyytteiden välttämiseen. Steinbergin näkemyksestä kertoo Newsweek-lehti.

Steinberg ei usko, että Trumpia syrjäytettäisiin presidentinpallilta nostamalla häntä vastaan virkasyyte. Virkasyytteen mahdollisuus on noussut esiin Trumpin ja hänen hallintonsa Venäjä-yhteyksien tutkinnan yhteydessä, mutta sitä on pidetty epätodennäköisenä.

“[Virkasyytteen] sijaan itsejulistautunut ylivoimainen neuvottelija [Trump] tulee käyttämään presidenttiyttään neuvotteluaseena liittovaltion ja osavaltion viranomaisten kanssa vuonna 2019, suostumalla astumaan syrjään vaihtokauppana siihen, että viranomaiset eivät nosta rikossyytteitä häntä, hänen lapsiaan ja Trump-konsernia vastaan”, Steinberg kirjoitti The Star-Ledger -lehdessä.

Steinberg huomauttaa, että virkasyyte ja Trumpin syrjäyttäminen vaatisivat 20 republikaanisenaattorin asettumista Trumpia vastaan, mihin hän ei usko. Trumpin liittyen on kuitenkin käynnissä useita tutkintoja Robert Muellerin Venäjä-tutkinnasta New Yorkin eri viranomaisten selvityksiin.

”Trumpin oikeudellisten painajaisten lisäksi vaikuttaa lähes mahdottomalta, että Trump voitaisiin valita uudelleen vuonna 2020. Talous näyttää olevan matkalla vakavaan taantumaan”, Steinberg arvioi myös.

Myös muun muassa entinen republikaanipoliitikko John LeBoutillier on ennustanut, että Trumpin presidenttiys ”ei selviä” vuodesta 2019, Newsweek kertoo.

Amerikan politiikkaa pitkään seurannut Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi Newsweekin juttua lyhyesti Twitterissä.

”Mahdollinen, mutta vielä epätodennäköinen skenaario. Mutta presidentti vuoden lopussa saattaa olla [varapresidentti Mike] Pence”, Aaltola tiivistää.