Huhut Yhdysvalloissa käynnissä olevan FBI-tutkinnan erikoissyyttäjän Robert Muellerin erottamisesta vahvistuvat.

FBI:n on määrä selvittää muun muassa Trumpin itsensä ja hänen viimevuotiseen vaalikampanjaansa osallistuneiden henkilöiden yhteyksiä Venäjälle. Presidentin entistä turvallisuusneuvonantajaa Michael Flynniä vastaan nostettiin syyte kuun vaihteessa ja Flynn on myöntänyt valehdelleensa yhteyksistään venäläisiin.

Demokraatteja edustava senaattori Jackie Spicer summasi liikkeellä olevat huhut perjantaina KQED:n haastattelussa.

–Presidentti haluaa ajaa tämän kaiken alas. Huhujen mukaan Donald Trump aikoo pitää tärkeän puheen ensi viikon lopulla. Joulukuun 22. päivä, kun kaikki ovat poissa Washingtonista, hän aikoo erottaa Robert Muellerin, Spicer sanoi.

Donald Trumpin neuvonantajiin kuuluva Ty Cobb on kiistänyt asian.

–Kuten Valkoinen talo on sanonut jo kuukausien ajan, erikoissyyttäjän erottamista ei harkita, hän totesi lausunnossaan CNN:n mukaan.

Mediatutkija Nicole Hemmer arvioi kuitenkin, että Muellerin erottamista ennakoivissa huhuissa on perää.

–Trumpia tukeva konservatiivinen media antaa koko ajan ymmärtää, että presidentti vihaa tutkintaa ja haluaa lopettaa sen. Meidän täytyy nyt katsoa, mitä tapahtuu ja onko sisäinen paine Valkoisen talon sisällä ja neuvonantajien taholta riittävän kova, jotta presidentti luopuu aikeistaan, hän kommentoi CNN:lle.

Asiassa saatiin tuorein käänne eilen lauantaina, kun Trumpia hänen valintansa jälkeisellä siirtymäkaudella tukenut Trump for American lakimies Kory Langhofer väitti Muellerin saaneen laittomasti haltuunsa kymmeniätuhansia järjestön sähköposteja. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

–Kun olemme saaneet sähköposteja haltuumme meneillään olevaan rikostutkintaan liittyen, olemme varmistaneet joko sähköpostitilin omistajan suostumuksen tai asianmukaisen rikostutkintaprosessin, Muellerin tiedottaja Peter Carr sanoi BBC:lle.

Donald Trump erotti toukokuussa FBI:n silloisen johtajan James Comeyn. Venäjä-tutkinta oli silloin jo alkanut.

Lue myös:

Uusi paljastus: Donald Trumpin kampanjan vapaaehtoisella olikin tärkeä rooli - "Ei todellakaan mikään kahvinkeittäjä"

Tämä mies on Donald Trumpin uhka nro 1: Ainoa, joka vasikoi kampanjan Venäjä-kytköksistä

Uusi käänne Comey-kohussa: Nyt vaaditaan muistioita ja ääninauhoja