Keskustan eurovaaliehdokkaat ovat reagoineet voimakkaasti ulkomaankauppaministeri Alexander Stubbin (kok.) päätökseen lykätä Suomen ja Venäjän välistä talouskokousta.

Stubb perusteli päätöstä Ukrainan tilanteella. EU-maat ovat linjanneet, että korkean tason tapaamisia Venäjän valtiojohdon kanssa ei nyt toteuteta.

- Stubbin yksipuolinen päätös lykätä Suomen ja Venäjän hallitusten välistä talouskokousta on kyseenalainen, eurovaaliehdokas Antti Kaikkonen (kesk.) kommentoi.

- Stubbin päätös on uskomaton. Suomen ulkopolitiikan korkein johto - tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Jyrki Katainen - on päättänyt olla noudattamatta EU:ssa tehtyä nimenomaista päätöstä, että korkean tason tapaamisista Venäjän kanssa pidättäydytään. Suomen politiikkana tulee muutoinkin olla, että emme anna Ukrainan kriisin vaikuttaa Suomen ja Venäjän kahdenvälisiin suhteisiin, eurovaaliehdokas Paavo Väyrynen (kesk.) kirjoittaa Uuden Suomen Puheenvuorossa.

Väyrynen arvioi Stubbin olevan ”suomettunut”. Suomettuminen kohdistuu keskustan kunniapuheenjohtajan mukaan Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

Alun perin suomettumisella on tarkoitettu suomalaisten poliitikkojen Neuvostoliittoa, nykyistä Venäjää myötäilevästä toiminta- ja puhetavasta.

Antti Kaikkonen pitää Stubbin päätöstä lykätä talouskomission kokousta ”poikkeustoimena”. Komissio käsittelee Kaikkosen mielestä vain tavanomaisia Suomen ja Venäjän välisiä talousasioita.

- Suomen on pidettävä huolta omista eduistaan myös EU:n jäsenenä. Stubbin toiminta ei ole Suomen puolen pitämistä, vaan tarpeetonta ja vahingollistakin kumartelua Brysseliin, Kaikkonen sanoo.

Väyrynen on kritisoinut tällä viikolla rajusti Alexander Stubbia ja kokoomusta. Myös Stubb on ehdolla kevään eurovaaleissa.