Keskiviikkona, huhtikuun ensimmäisenä päivänä nähtiin raju hyppäys lomautuksissa ja työttömyydessä. Tuolloin alkoi 20 764 lomautusjaksoa ja 6 233 työttömyysjaksoa, työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) tilastot kertovat.

Vastaavat luvut ovat maaliskuun puolivälin jälkeen, eli niin sanottuna korona-aikana yltäneet tähän mennessä päivätasolla enimmillään alle puoleen eilisestä.

Erityisasiantuntija Liisa Larja TEMistä arvioi, että kuun vaihde voi selittää osittain päivähyppyä, mutta käynnissä olevien yhteistoimintaneuvottelujen määrä viestii siitä, että lomautus- ja työttömyysluvut ovat kasvussa.

”Kovia lukuja nähdään varmaan jatkossakin”, hän kommentoi Uudelle Suomelle.

TEMin mukaan koronatilanteen takia keskiviikkona oli uusia lomautettuja kaikkiaan noin 58 000 ja uusia työttömiä noin 9 000.

Yt-neuvottelujen piirissä on nyt parin kovan kasvuviikon jälkeen 333 021 palkansaajaa. Näistä yli puolet on ilmoitettu Uudenmaan TE-toimiston alueella.

Uudellamaalla 1 357 työantajaa on ilmoittanut yt-neuvotteluista. Seuraavaksi suurimmat määrät ovat Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Twitterissä uudesta 330 000:n luvusta viestittänyt Larja huomautti, että määrä ”on muuten 15 prosenttia palkansaajista”. Tämä tarkoittaa pyöreästi joka seitsemättä palkansaajaa.

TE-toimistojen kirjaamat yt-neuvottelutiedot ovat ministeriön mukaan alustavia. Luvuissa näkyvät vähintään 20 henkilöä työllistävien työnantajien ilmoitukset alkaneista tai alkavista yt-neuvotteluista ympäri maata.